МЗХ разработва нов софтуер за проследяване на процесите по цялата агрохранителна верига

Министерство на земеделието и храните разработва нов софтуер за проследяване на процесите по цялата агрохранителна верига. Това каза заместник – министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на технологична конференция „INDEED“.

Той посочи, че здравеопазването на животните е най-важният фактор за сигурността по цялата агрохранителна верига. „Контролът трябва да дава постоянна сигурност във всеки момент във всяка точка на държавата. По този начин ще се гарантира сигурността на крайния потребител“, допълни заместник – министърът.

Развитието на земеделието в България, контрола на здравеопазването на животните и безопасността по хранителната верига в посока на повишаване на качеството и ефективността от управлението на бизнес процесите, неминуемо е свързано с използването и развитието на информационните технологии, заяви още Цветан Димитров.

Той подчерта, че едно от предизвикателствата пред Министерство на земеделието и храните е въвеждането на по-добро и по-бързо обслужване на земеделските производители, което е нееднократен процес и трябва да се търсят различни форми и начини, по които това да се случва.

Новият програмен период в земеделието е период на иновациите и голяма част от проектите, които ще бъдат финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. са именно в този аспект.

Заместник-министър Димитров допълни, че Министерство на земеделието и храните отдава голямо значение на информационните технологии и е отговорната институция за създаване и поддържане на Системата за идентификация на земеделските парцели. „Чрез информационните технологии земеделските производители могат да получават и европейско и българско подпомагане. От друга страна, чрез тях се следи усвояването на тези средства и се установя дали индикаторите, които преследват усвояването на тези субсидии са изпълнени“, обясни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес