Върнаха от Германия обвинен в убийство на баща на столична съдийка (обзор)

Германските власти предадоха на българската прокуратура издирвания с европейска заповед за арест Владислав Филков (29 г.) от град Завет, обвинен в грабеж и убийство на 75-годишния баща на съдийка. Това съобщиха от Апелативна прокуратура (АП) във Варна.

Тялото излезе два месеца след изчезването му на Коледа м.г. от дома му. Трупът бил привързан с кабели и камъни, завити в дреха, за да остане на дъното на язовира. Аутопсията установи, че Николай Радев е бил удушен.

След изчезването от дома му на 25 декември, в едната от стаите, били намерени множество кървави следи и разхвърляни мебели, съобщиха тогава съседи. На празника пенсионерът, който е баща на съдийката от Софийския градски съд Геновена Николаева, бил сам, докато жена му гостувала на дъщеря им. Той е бил убит след грабеж на 220 лв. и мобилен телефон. Това установи при разследването полицията, докато диреше извършителя. Филков е бил разпитван заедно с още близо 40 души в края на февруари и началото на март. На 12 март били открити доказателства за вината му и повдигнати обвинения в негово отсъствие, тъй като междувремнно заминал за Германия. Последва издаването на европейска заповед за арест. Тя е изпълнена на 24 юни, а с решение на Апелационния съд в Берлин, от 7 октомври, е допуснато предаването на лицето на българските власти, съобщиха от АП във Варна.

Окръжна прокуратура в Разград ще предяви на Владислав Филков постановлението за привличането му като обвиняем и ще внесе искане до съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража", гласи още съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право