50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Борисов разговаря с феновете и ръководството на „Ботев” и „Локомотив” в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Проф. Мутафчийски: Новата вълна от грип тип Б е по-опасна от коронавируса

Забраниха на геймър да играе FIFA до живот

Гранична полиция: Няма мигрантски натиск към България

Първа индийска кола на ток Цената на модела Nexton EV ще започва от 18 000 евро

Заразените от коронавируса в Италия са 888 души, починалите са над 20

Коронавирусът и тънкият гласец на здравия разум

Макс Верстапен се пробва във виртуална кола

47 нови смъртни случая на заразени с новия коронавирус в Китай и 3 смъртни случая в Южна Корея

Диляна Попова сваля дрехите в „Останалото е пепел“

Данъкът за вредни храни – от 1 юли догодина

Данък вредни храни влиза в сила от 1 юли 2016 г. Санкциите за производители и вносители, които не спазват разпоредбите му, започват от 500 лв. и стигат до 10 000 лв. Това е записано в проектозакона за данък обществено здраве, публикуван на сайта на МЗ.

За невярно деклариран данък или за неподадена декларация за дължим налог ще се налага глоба на физическите лица или имуществена санкция на юридическите, като наказанията ще са в размер на недекларирания данък и не по-малко от 500 лв. При повторно нарушение – не по-малко от 2000 лв. До 10 000 лв. ще е санкцията, ако производители или вносители неправомерно си възстановят данък, като са излъгали, че са бракували или изнесли продукти.

Както заяви здравният министър д-р Петър Москов във вторник, производителите ще разполагат с 6 месеца, в които да променят рецептурниците си и да намалят количествата вредни съставки до допустимите норми, за да избегнат налога.

Подобен данък е въвеждан в 9 държави от ЕС и извън общността – Белгия, Дания, Финландия, Франция, Унгария, Ирландия, Холандия, Латвия, Хърватия Исландия, Норвегия и Турция. В някои впоследствие бе отменен. Механизмът на облагане в държавите е различен, а нашият е взет от Унгария, тъй като е бил одобрен от Брюксел, според авторите на проекта.

Данъкът у нас ще се налага върху продукти с високо съдържание на сол, захар, подсладители, с кофеин или таурин и с вредните трансмазнини, но не и върху основните храни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.