Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Зъбите на хората биха могли да регенерират в бъдеще

Хората разполагат с два “комплекта” зъби, но рибите цихлиди в езерото Малауи имат безкраен запас и когато загубят зъб, на негово място се появява нов, пише MailOnline. Учени смятат, че в бъдеще зъбите на хората биха могли да израстват по същия начин, правейки протезите излишни.

Екипът изследва стотици цихлиди, за да разбере кой ген помага на рибата да възстановява зъбите си по време на зрелия си живот. Анализирайки химикалите, които превръщат клетките в зъби или във вкусови рецептори при цихлиди в ембрионален стадий, учените се надяват да разберат как да включат механизъм за многократно израстване на зъби при човека. Изследването, което разглежда и разликите в устройството на зъбите при мишките, показва, че процесът би могъл да остане активен за по-дълго време, отколкото се е смятало досега. Това предполага, че той може да бъде предизвикан при зрели хора. “Открихме фаза на гъвкавост между зъбите и вкусовите рецептори. Опитваме се да разберем механизмите, които насочват развитието на клетките като зъбни или като сетивни,” казва проф. Тод Стрийлмън от Технологичния институт в американския щат Джорджия, цитиран от “Фокус”.

Популацията на цихлиди в езерото Малауи се е развила от един единствен предшественик в течение на хиляди години. Изследователите вярват, че рибата може притежава ключа към откриването на средство, което да помогне на 60-те процента от човешкото население, които загубват зъбите си докато навършат 60 години.

Изследването, публикувано в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences, е открило, че зъбите и вкусовите рецептори израстват от една и съща повърхностна тъкан на ембрионите на рибата. За разлика от хората, цихлидите нямат езици, затова вкусовите им рецептори са разположени между зъбите, като понякога са подредени в редици. Учените смятат, че е възможно същата тъкан при хората да регенерира нови зъби.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.