България избира местна власт, гласува на референдум

Днес България избира кметове на общини, кметства и райони, общински съветници. Съвместно с местния вот избирателите са призовани да се включат и в национално допитване с въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

6 363 238 граждани, живеещи в България, имат право да пускат бюлетина за кмет на община, кмет на район в София, Пловдив и Варна, кмет на кметство и общински съветници. Избирателите в страната и в чужбина, които могат да гласуват на националния референдум са 6 885 893 души. Разликата от над 522 000 избиратели се дължи на правилото за уседналост - по закон на местни избори у нас имат право да гласуват само гражданите с постоянен и настоящ адрес в България поне 6 месеца преди насрочването на вота. Трябва и да си живял поне половин година на дадения адрес, за да пуснеш бюлетина в съответната община.

Избирателните секции отварят в 6 ч, може да се гласува до 19 ч. За да упражните правото си на вот, задължително носете със себе си валиден документ за самоличност.

За спокойното преминаване на изборите са ангажирани 13 115 полицаи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини