Стоилов марширува към 10-а купа

Станимир Стоилов върви към десета купа за 11 години треньорска кариера. Мъри докосва втора поредна титла на Казахстан.

Българинът триумфира с „Астана“ в дерби с шампионски залог срещу „Кайрат“ на чужд терен - 1:0. Два кръга преди края първенецът изостава с 2 точки от съперника, но има да играе и отложен мач. Всички двубои на „Астана“ до края са на свой терен.

С ключовата победа Стоилов стъпка и устатите критици, които лееха упреци защо даде почивка на петима титуляри при 0:4 с „Атлетико“ в Мадрид в мача от Шампионска лига във вторник. При очевидната разлика в класите с испанците Мъри искаше да съхрани силите на изтощени от тежкия сезон играчи в името на още един трофей.

Часове преди дербито в психоатаките се включи дори Айсултан, внук на президента на страната Нурсултан Назарбаев. Едва 25-годишният лейтенант от военното разузнаване иска да оглави Футболната федерация на Казахстан, а неговият тъст е бос на „Кайрат“. Айсултан призова във фейсбук народът да вика за отбора от Алмати, защото от „Астана“ оцапали националната чест, като излезли с някои резерви в Мадрид. Но си е ясно, че внучето е от „Кайрат“.

„В нашия клуб има стратегия и не трябва да ни се разказват приказки - гордо обяви Стоилов след триумфа. - Знаем какво правим! Взехме решение и то се оказа правилно.“

Дори при реми тимът на практика губеше шанс за злато. В мача „Астана“ отправи 3 удара в рамката на вратата и не позволи нито един на съперника. Танат Нусербаев вкара в 45-ата минута, а особено краят на мача беше изключително нервен.

Освен титлата за миналия сезон Мъри спечели и Суперкупата в Казахстан. По-рано вдигна 6 трофея с „Левски“ и 1 с „Литекс“.

„Иртиш“ с треньор Димитър Димитров неочаквано отстъпи на „Ордабаси“ с 1:2 у дома в пряк дуел за четвъртото място, което праща в Лига Европа. Победените останаха пети, а победителите - четвърти с 4 т. повече. В следващия кръг Херо гостува на Мъри и при загуба ще се прости в евромечтата и на теория.

„Много обидна загуба, изпуснахме много положения - коментира Димитров. - Бяхме близо до Европа, а пропиляхме почти всичко...“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят