Съд в германския футбол за машинации

Напрежението в германския футбол ескалира заедно с изникващите разкрития за съмнителни финансови операции покрай домакинството и организацията на световното първенство през 2006 г. Първото заведено дело вече е факт. Легендарният бивш играч и посланик на мондиала Гюнтер Нетцер съди бившия шеф на федерацията от 2002 до 2006 г. Тео Цванцигер. Причина е изявлението на Цванцигер, който твърди, че е научил от Нетцер как Германия е купила гласовете на четиримата азиатци в изпълкома на ФИФА при избора на домакинство.

Първоначално Нетцер поиска обяснение, на което дипломираният юрист Цванцигер отговори: “Казвам истината и не виждам какво да обяснявам. Мога да докажа твърденията си, защото разполагам с документи.” Цванцигер смята, че става въпрос за черна каса, от която Германия е превела 10 млн. франка на ФИФА, а впоследствие е получила 170 млн. за организацията на световното. За тъмната сделка призна и шефът на Организационния комитет Франц Бекенбауер, но е категоричен: “От ФИФА поискаха парите и ги дадохме, гласове не сме купували.”

Скандалът засенчи мачовете за купата на Германия, в най-интригуващия от които “Байерн” безцеремонно изхвърли като гост носителя на трофея “Волфсбург” с 3:1 с два гола на Томас Мюлер и един на Дъглас Коща.

Сензационно третодивизионният “Ерцгебирге” (Ауе) с треньор Павел Дочев елиминира у дома елитния “Айнтрахт” с 1:0 и се класира за третия кръг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят