Половин милиард повече от ДДС и акцизи догодина

501 млн. лв. повече се очаква да събере държавата от ДДС и акцизи през следващата година в сравнение със заложените в актуализацията на бюджет 2015 суми. Това става ясно от законопроекта на държавния бюджет за следващата година.

От ДДС през 2016 г. трябва да бъдат събрани 8,41 млрд. лв., което е увеличение с 320 млн. лв. При акцизите са планирани 4,67 млрд. лв., като ръстът е със 181 млн. лв.
Според икономиста от „Отворено общество“ Георги Ангелов приходите за следващата година изглеждат подценени.

Общо приходната част в бюджета за догодина ще се увеличи с 1,35 млрд. лв. спрямо актуализираните прогнози за постъпленията за 2015 г. до 32,99 млрд. лв. Разходите във финансовия план на държавата ще достигнат 34,80 млрд. лв. догодина. Значителни средства са предвидени за капиталови разходи - 6,14 млрд. лв. Това обаче е със 137 млн. лв. по-малко спрямо предвидените за тази година разходи в актуализирания вариант на бюджет 2015.

Междувременно от Министерството на енергетиката обясниха защо приходите им за 2016 г. се увеличават със 114 млн. лв. спрямо тази година до 240 млн. лв. Това се дължи на планираните постъпления във връзка с изпълнението на Националния план за инвестиции до 2020 г. Приходите са генерирани от вноски на над 27 оператори на инсталации, сред които са „Булгартрансгаз“, НЕК, заводски централи и топлофикации. Според плана всички оператори, които получават безплатни квоти за парникови газове, трябва да изпълняват проекти за подобряване управлението на енергийната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси