Иван и Лука Ангелови са агробизнесмените на 2015-а година

Иван и Лука Ангелови са новите агробизнесмени на България за 2015 годината. Купата на вестник "Български фермер" им бе връчена от аграрния зам. министър Цветан Димитров. Бизнесмените Иван и Лука Ангелови са създателите и собствениците на холдинга за птиче месо "Градус".

"Благодаря за наградата и за добрите думи. Това са добри думи за 1560 работници, които работят за "Градус". Те отглеждат птици на 534 декара застроена площ по начин, по който може само да се гордеем. Тази година сме произвели 119 млн. разплодни яйца, от които над 50% са изнесени за Полша, Германия, Румъния, Гърция, Ирак и Азербейджан. Произвели сме и 27 000 тона месо", каза агробизнесменът Иван Ангелов при получаване на наградата. "Превърнахме птицевъдството да не е кокошкарство", заключи Ангелов.

"Много от нещата извоювани в сектора на птицевъдството са извоювани точно от г-н Иван Ангелов. Радвам се, че е награден човек с изразена гражданска позиция", каза аграрният зам.-министър Цветан Димитров при награждаването. Той добави, че България е една от трите държави в ЕС, която е извоювала помощ за хуманно отношение към животните. Цветан Димитров посочи още, че над 80% от продуктите се изнасят за ЕС.

Двамата братя - агробизнесмени на годината са от Панагюрище. Иван Ангелов е роден през 1955 г., а Лука - през 1962 г. Бизнесът им започва през 1992 г. след завръщането им от Либия, където 7 години работят в ТЕЦ. Тогава създават фамилната фирма Градус. Започват търговия. От птицекланицата в Стара Загора, която по-късно става тяхна собственост, купуват пилета и колбаси, от бранда Сердика- сирене. Продават ги в родния си край.

През 1994 г. пилешкото месо става дефицитно и те започват да колят птици на ишлеме. Сред това двамата братя се ориентират към угояване на пилета в птицекомбината в Чирпан, който купуват в началото на 1997 г. Година по-късно стават собственици и на птицекланицата, а след това и на редица още предприятия. Целта е да се изнасят в Европа сериозни количества месо.

Днес производството на пилешко месо е напълно затворен, вертикално интегриран цикъл. Идеята е по този начин да се контролира всеки етап от производството.

Усилията и на двамата да създадат устойчив семеен бизнес, от години са факт. Иван Ангелов през 2012 г. бе удостоен с приз за индустриално управление, присъден от фондация “Атанас Буров”. За същата година той отличен за принос в развитието на аграрния сектор с приза “Мистър Икономика”.

Изборът на екипа на “Български фермер”, точно когато отбелязва 25-годишнината на вестника, e заради примера за успешно и устойчиво развитие на бизнеса на Иван и Лука Ангелови в условията на преход и в пазарното стопанство. Призът е израз на най-висока оценка за приноса на двамата в развитието на българския агробизнес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес