Министър Калфин: Бюджетът на ДОО не беше подкрепен на тристранката

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) не беше подкрепен на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от "Фокус".

„По бюджета на ДОО имаше различни мнения и отново не беше подкрепен. Синдикатите имаха съмнения по разходната част и някои от плащанията, които са на ниско равнище. Работодателите имаха забележки към определянето на минималния осигурителен доход. Предложих съвсем различен подход, който да даде повече тежест в преговорите между работодатели и синдикати и държавата да не се бърка“, коментира социалният министър.

Вицепремиерът каза, че по време на НСТС е изразено мнението, че има необходимост от ускоряване и засилване на промените в различните сектори, които да намерят своето съответно отражение в публичните финанси. „По отношение на бюджета на НЗОК обсъждането в НСТС беше без да е приключило обсъждането в самата каса. Там има разлика между мнението на надзорния съвет и това, което е предложило правителството, която се измерва с 130 милиона лева - чуха се аргументи за това дали е проблем или не“, посочи още Калфин.

По думите му, по отношение на ДОО положителното, което се е отчело от всички е, че макар промените в пенсионната система започват да дават ефект и да се ребалансира системата. „Намалява процентът държавна субсидия, на държавния бюджет в ДОО. Тези увеличени разходи на бюджета ги поема със собствените си възможности и приходи. Това е доста скромен резултат и самата реформа влиза плавно“, каза министър Калфин. Той посочи още, че е имало забележки към две недовършени части от пенсионната система.

„Едната е свързана с частните пенсионни фондове и инвестициите. Имаме готовност веднага да се започнат преговорите. Имаме предложение на КФН. По някои от темите парламентът взе решение в Кодекса за социално осигуряване“, поясни той. „Другата тема е свързана с промените в инвалидизацията и подхода и разходите и начина на отношение на публичните финанси за хората с увреждания. Поел съм ангажимент в рамките на есента да предложа една концепция, която да обсъждаме и в рамките на тристранния диалог и организациите на хората с увреждания“, допълни Ивайло Калфин.

"Въпреки липсата на подкрепа за тези три проектобюджета и постановлението, мисля, че разговорът беше съдържателен и даде конкретни насоки, в които ще продължим следващите месеци така, че да решим не малка част от въпросите, които бяха поставени днес", каза още министърът. На НСТС бяха обсъждани бюджетите на НЗОК, ДОО и на Държавния бюджет за следващата година, както и постановление за определяне на минималната работна заплата. Той коментира, че е постановлението за минимална работна заплата за 2016 година, което е заложено не е по–различно от това, което има в бюджетната прогноза - 420 лева. „Тук също чухме много различни мнения и ангажимент от моя страна да започнем ефективни действия по промяна на механизма. До края на годината ще предложа ратификация от Парламента на Конвенция 131 на Международната организация на труда, която определя най-широката рамка за определяне на минималната работна заплата“, заяви той.

Вицепремиерът каза, че ратификацията е по настояване и на синдикати и на работодатели. „Там има съгласие“, заяви той. „В бързи темпове ще се опитаме да направим набор от показатели, които да се следят и да бъдат обективни, когато се определя минимална работна заплата. Ако успеем да го свършим през следващите няколко месеца още за 2017 година следващия процес ще може да го обхване. Целта е не да се създаде автоматичен механизъм, защото не е възможно да се направи. Целта е да се направи максимално обективен и обясним механизъм за определяне на минималната работна заплата. По постановлението нямаше обща подкрепа“, допълни министърът на труда и социалната политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес