129 милиона лева повече за НЗОК догодина

Москов обещал, че повишението няма да отиде за дефицита от т.г.

Надзорният съвет (НС) на здравната каса (НЗОК) прегласува решението си за бюджета на касата догодина и прие той да нарасне със 129 млн. лв., или с 4,2%. Така НЗОК ще разполага с 3,204 млрд. догодина, както предлага финансовото министерство, вместо с гласуваните от НС във вторник 3,335 млрд.

Промяната стана след среща при здравния министър Петър Москов.

„Д-р Москов и зам.-финансовият министър Кирил Ананиев (шеф на НС) ни увериха, че нито лев от повишението няма да отиде за покриване на дефицита от тази година. Затова гласувахме за по-малкото зло и подкрепихме проектобюджета“, коментира пред „Труд“ д-р Иван Кокалов от КНСБ, член на НС. Ако той и останалите надзорници не бяха одобрили разчета, тогава НЗОК щеше да харчи догодина по 1/12 месечно от тазгодишния бюджет, а той е по-малък от вече предвидения за 2016-а.

Преди срещата при министъра представителят на пациентите в касата д-р Станимир Хасърджиев припомни пред „Труд“, че дефицитът т. г. се очертава да е около 130 млн. лв. 64 млн. лв. от тях са дължими суми към болниците и аптеките и 66 млн. лв. са за извършено лечение на българи в ЕС. Затова обществената квота в надзора поиска още 130 млн. лв. в бюджета на институцията догодина, но това не се случи.

„66-те млн. лв., от които най-много дължим на Германия и Франция, могат да се изплатят за година-година и половина разсрочено и без лихви, така че с тази сума проблем няма“, обясни д-р Кокалов. А с надсъбраните приходи от здравни вноски, с направените икономии от НЗОК след преговорите с фармацевтичните компании за доставяните от тях лекарства и от други пера, според Москов дефицитът т. г. най-много да е 30 млн. -35 млн. лв.

Оказва се, че има и още една финансова инжекция за НЗОК догодина. „Тя ще се осигури с увеличението на заплатите на учителите, митничарите, служителите в трудовите инспекции и социалните служби, които ще започнат да плащат по-високи здравни осигуровки“, допълни д-р Кокалов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве