На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Защо избирателите в Северозапада размахаха пръст на ГЕРБ?

Загърбването на управляващите не е израз на непримиримата опозиционност на местните

Северозападна България наля лъжица оцет в чашата с шампанско за изборната победа на ГЕРБ. Въпреки заявките на лидерите на управляващата партия как този път ще спечелят и триъгълника между Дунав и Балкана, Видин и Враца пратиха кандидатите на ГЕРБ на поправителен. А Монтана, като че ли напук, избра вечния опонент на ГЕРБ-ерите – петомандатния вече градоначалник Златко Живков.

Загърбването на управляващата държавата партия обаче не е израз на непримирима опозиционност и патологична несговорчивост на Северозапада, макар че местните хора минават за чешити, дето трудно се водят и карат. Сега обаче, забутани в ъгъла на държавата, обитателите на Северозапада душа и сърце дават да са близо до властта, за да види тя накрая несгодите им и им отдели от благините си. Обаче и по комунистическо, и в демократично време, че и в настъпилото вече европейско настояще Северозападът си остава задният двор на България. С най-голяма безработица – над 20%, най-ниски инвестиции и жесток демографски срив, който изтрива от картата по няколко селища на година. А потокът от напускащи Видинска, Монтанска и Врачанска област хора е по-голям и от бежанците по южната граница.

Отдръпването на северозападния избирател от управляващата партия на първия тур на местния вот е израз на недоволство от направеното или по-скоро ненаправеното от държавата в региона. Въпреки няколкото по-големи проекта – предимно подмяна на ВиК мрежи и околовръстни пътища край областните центрове, европейските и родни инвестиции са малко и не променят забележимо територията между Околчица, Ком и Дунав. Повечето от проектите по села и градове отиват за площади, велоалеи и градинки, които може и да правят пейзажа по-красив, но не дават хляб и бъдеще. И облагодетелстват предимно близките до властта фирми, а не местните жители.

Северозападът също има нужда от магистрали, от нови предприятия с работни места. Има нужда от ефективно използване на плодородната си земя, не само чрез милиони субсидии за шепа земевладелци – зърнопрозводители, а чрез развиване на зеленчукопроизводство, екоземеделие и изграждане на преработващи предприятия. Има нужда от тясно обвързване на образование и бизнес и поле за изява на младите, за да не бягат накъдето им видят очите.

Министрите и депутатите обаче са далече и затова електоратът размаха предупредително пръст на кандидат-кметовете на управляващите. Преди изборите премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви следващата 2016 г. за година на Северозапада. След десетилетия в блатото на мизерията обаче на този край не му трябват кампанийни инициативи, а целенасочена и дългогодишна държавна подкрепа, която да създава възможности за труд и живот, ако не европейски, то поне близки до стандарта на другите области в страната.

Независимо от това кой ще спечели на балотажите, централната и местната власт ще трябва да работят заедно за изваждането на Северозапада от дъното на България и Европа. Иначе по избори управниците и електоратът ще продължат да си говорят като глухонемите – едните ще размахват обещания, а другите – комбинации от пръсти към тях.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.