Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Пленум на БСП нищи бройката социалисти

17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Земетресение от 5,7 по Рихтер на границата между Турция и Иран

Българин отрече Коперник и Айнщайн Тодор Йончов влезе в историята като Гений на отрицанието

Израел ограничава полетите от Япония и Южна Корея заради коронавируса

Джъстин Бийбър говори за сексуалния си живот

Бърни Сандърс печели вота в Невада за кандидат-президент на демократите Джо Байдън е втори

АПИ: Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

Няма опасност за питейната вода след замърсяването на река Чепеларска

Калин Вельов: Най-усмихнати са хората в най-бедните страни

Четирима от село край Варна ограбиха и отвлякоха сирийски бежанец

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу четирима мъже за отвличане и грабеж на сирийски бежанец. Иракчанинът Ромъл Гараф Мустафа, Димитър Митев и Йордан Банчев, които живеят в село Синдел, са обвинени като извършители на отвличането. Като подбудител и помагач е обвинена Румяна Митева. Освен за отвличането, тримата мъже и жената ще застанат пред съда и за грабеж на пари и вещи на стойност над 12 хил. лв., отнети с употреба на сила и заплашване.

Сирийският гражданин Аля Ахмед Дидар пристигнал в България през октомври 2013 г. и бил настанен в бежански център. Желанието му било да живее в Германия, където се намирал брат му, който разполагал с информация, че обвиняемият Ромъл Мустафа – иракски гражданин, живеещ в село Синдел, се занимава с каналджийство и за услугата иска 6000 евро. Сириецът Дидар дошъл във Варна, откъдето трябвало да отпътува за Германия. На 21 януари 2014 г. Ромъл Мустафа му се обадил и се уговорили да се срещнат, а бежанецът да изтегли сумата за услугата.

От варненска банка пострадалият Дидар изтеглил 2000 евро, а от фирма за кредити – още 4000 евро, изпратени от брат му от Германия. Обвиняемите Ромъл Мустафа и Румяна Митева, която го придружавала на срещата със сириеца, разбрали, че Дидар има пари. Митева повикала брат си Димитър Митев и Йордан Банчев от Вълчи дол, като им обещала заплащане, ако отведат Ахмед Дидар на безлюдно място, за да го ограбят. Срещнали се пред катедралата във Варна, където дошли и други роднини на Румяна Митева.

Сириецът се почувствал притеснен и отказал да ходи където и да било, но бил насила вкаран от Ромъл Мустафа в кола на свидетел по делото, в която седнали и обвиняемите Димитър Митев и Йордан Банчев. По пътя за курорта Албена двамата започнали да бият бежанеца, за да вземат парите и телефоните му. На отбивка до село Кранево сириецът бил свален от колата, като Банчев взел парите му – 4000 евро и 3911 лева, 50 сирийски и пет турски лири, а Митев – двата му телефона. Сириецът бил открит от случайно преминаващ, който разбрал, че е жертва на престъпление и сигнализирал на спешния телефон 112.

След като изоставили Дидар на пътя и счупили телефоните му, обвиняемите се върнали във Варна и предали ограбените пари на Ромъл Мустафа, който се разплатил с тях за „услугата”. В хода на разследването Йордан Банчев и Румяна Митева предали доброволно част от парите на сириеца.

Справка, приложена по делото, сочи, че обвиняемите Банчев и Мустафа са осъждани. Банчев е реалибитиран към момента на извършените престъпления, а иракчанинът Мустафа е осъден на 6 месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок с влязла в сила присъда на 7 ноември 2011 г. за влизане без надлежно разрешение в страната.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.