На 25 г. внук на президент иска футбола в Казахстан

Едва на 25 години Айсултан Назарбаев налетя да става президент на Футболната федерация на Казахстан. Младежът е внук на 75-годишния държавен глава Нурсултан Назарбаев.

Дядото управлява страната от 1989-а. Отначало като първи секретар на ЦК на КПСС в съветската република, а после като единствения в историята на държавата президент. Нурсултан Абишевич спечели изборите през април с 97,5% от гласовете.

Внучето е футболист. Когато беше юноша, дядото помоли Роман Абрамович да го уреди в «Челси». След 2 месеца изгониха малкия от школата, защото няма качества. После Айсултан изкара два сезона в младежкия състав на «Портсмут». Играеше с №10, атакуващ халф. Последва престой в дублиращия отбор на «Астана», а на 22 г. приключи в «Жетису», където игра 1 мач през 2012-а.

Айсултан завърши английската кралска военна академия «Сандхърст» и стана старши лейтенант във военното разузнаване на Казахстан. На кръгла маса за футбола на 18 октомври обяви: «По волята на аллах съм роден в семейството на Лидера на нацията. И моята главна длъжност е внук на президента. На нея съм по 24 часа в денонощието.»

Айсултан поиска да махне сегашния бос на футбола Ерлан Кожагапанов с: „Налице е конфликт на интереси.”

Шефът на федерацията е и генерален директор на президентския спортен клуб „Астана”, част от който е футболният отбор с треньор Станимир Стоилов. Обаче Айсултан е женен за Алима, дъщеря на Кайрат Боранбаев, шеф на мегабогатото казахстанско-руско дружество „КазРосГаз”. Тъстът е и президент на „Кайрат”, с който „Астана” води люта битка за титлата. Конфликт на интереси навред? Битка „Астана”-„Кайрат” за федерацията?

За сватбата на Айсултан и Алима (22 г.) през 2013-а хвърлиха 10 млн. долара само за десетки певци и артисти. Появиха се Бионсе и Кание Уест с хонорари по $ 3 милиона, руските знаменитости Лев Лешченко и Максим Галкин. Хотел „Роял Тюлип” в Алмати прие почерпката, а Нурсултан Назарбаев държа реч. Президентът има 3 дъщери, трима внуци (Айсултан се брои за любимия), пет внучки, четирима правнуци. Вероятно и бебетата са милионери.

Алия, най-малката президентска щерка, чества своята 30-годишнина през 2010-а с шоу на Дженифър Лопес и Бритни Спиърс, които струваха над $ 2,4 млн. Сред подаръците за бизнес дамата се откроиха - вила в Анталия, скъпа германска яхта, нощен клуб и ресторант в Алмати, няколко спортни коли по около $ 200 хиляди всяка плюс много бижута, разбира се.

Нурсултан Назарбаев, който е и почетен президент на федерацията, е смятан за 10-ия най-богат държавен глава в света с лично състояние от $ 1,1 милиарда, ако изобщо може да се изчисли. Има два паметника.

Дарига, майката на Айсултан и първа дъщеря на президента, сега е вицепремиер. След афера с „Нурбанк” през 2007-а продаде акциите си. Държеше 50,71%, а синът й Нурали (батко на Айсултан) беше шеф. Състоянието й се изчислява на $ 593 млн. Нейният рожден ден 7 май е обявен за Ден на защитниците на отечеството и е официален празник.

Втората дъщеря Динара е едър акционер в Народната банка, състоянието й е оценено на $ 1,3 милиарда, с което е №4 в Казахстан и №938 в света за 2011-а.

Третата щерка Алия държи строителна компания. Цялото състояние на фамилията Назарбаеви е около $ 7 млрд.

Казахстан традиционно е в дъното на подреждания по корупция, цензура, права на човека.

„Въпреки мнението на някои журналисти Айсултан Назарбаев все пак ще бъде президент на федерацията!”, каза Михаил Гурман, бивш шеф на Професионалната лига.

Бивш шеф на федерацията се обеси

Покойният баща на Айсултан Назарбаев управляваше футбола на Казахстан от 2000 до 2007 г. Рахат Алиев премести страната от Азиатската конфедерация в УЕФА през 2002-а, вероятно чрез много пари. Беше съпруг на Дарига, най-голямата дъщеря на президента Нурсултан Назарбаев. Хирург, син на бивш министър на здравеопазването, чрез брака стана генерал-майор, заместник-министър на външните работи и акционер в мощната „Нурбанк”. Смятаха го за потенциален наследник на Назарбаев.

През 2007-а раят се превърна в ад. По клюки - зарязал жена си и забегнал в Австрия с любовница. Алиев обяви, че искал да се кандидатира за президент и го подгонили. По официалната версия го осъдиха задочно на 20 г. затвор за отвличане и присвояване на милиони - с изтезания принудил да му прехвърлят акции от банката. Разследваха го и за убийство на двама от „Нурбанк”, но тогава не намериха телата, откриха ги след 4 г.

Рахат поиска политическо убежище в Австрия. С началото на делото Дарига се разведе, а децата се отказаха от бащината фамилия и взеха майчината, сиреч - дядовата.

Алиев написа книгата „Кръстникът тъст”, забранена в Казахстан. Там се твърди например, че президентът Назарбаев е изолирал официалната си съпруга Сара и има 3 нови жени, като една е стюардеса, а друга - Мис Казахстан.

В Австрия прокуратурата подхвана Алиев в края на 2014-а. Обеси се в затвор край Виена през февруари. Неговият адвокат се усъмни в смъртта му. Австрийските власти потвърдиха самоубийство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят