Системата спъва лечението на психично болните 70% от легловата база трябва да се преструктурира

Трима задържани при полицейска операция в КАТ Габрово

Хърватската икономика отбелязала 10% ръст заради футбола

Сменяме касовите апарати до март 2019 г. Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Излъчен е победител в конкурса за тикет система на София

САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Лютеницата в детските градини по стандарт

ВСС търси европейски опит за противодействие на атаки през медиите

Армията търси гвардейци Ръстът да е до 185 см

Либия не иска мигрантски центрове на своя територия ЕС няма да ни изкуши с пари, каза премиерът Ал Сарадж

Туркиня и децата й са изчезнали на гръцко-турската граница при река Марица

Постоянният представител на Русия в ЕС: Гърция изгони руските дипломати под действието на външен импулс

Мишел Барние: Може да не се стигне до споразумение за Брекзит

„Еърбъс“ показа соларен дрон

Станишев в Ливан: ЕС, САЩ, Русия и страните от региона да поемат отговорност за разрешаването на бежанската криза

“Днес сме в Ливан, който е на ръба на хуманитарна катастрофа. Това засилва убеждението ни, че спешно трябва да обединим усилия и всеки да поеме своята отговорност – САЩ, Русия, страните от Залива, страните в региона. Европейският съюз може и трябва да бъде начело на тези общи усилия, и преговорите по иранската ядрена програма го доказаха. Надявам се, че преговорите на високо ниво във Виена са началото на политически процес, който да доведе до решение за Сирия”, заяви Сергей Станишев на конференция в Ливан.

Социалдемократи от Европа и Близкия Изток се събраха за мащабна конференция в самия център на глобалната бежанска криза – Бейрут, Ливан, за да потърсят заедно дългосрочни структурни решения на проблема, както и за да се запознаят на място с огромния ефект, който войната в Сирия има върху Ливан.

Срещата в Бейрут е част от усилията на лявото политическо семейство в Европа и техните партньори в арабския свят да формират всеобхватна стратегия за решаването на бежанската криза.

В Ливан от години живеят повече от половин милион палестински бежанци, а войната в Сирия накара над милион сирийци също да потърсят спасение в страната с 4,5 млн. души население. Така днес всеки трети в Ливан е бежанец, а социалните системи, икономиката и инфраструктурата вече са на ръба на възможностите си.

Конференцията бе открита от лидера на прогресивната социалистическа партия в Ливан Уалид Джумблат, който коментира натрупаните в региона конфликти и противоречия и обърна внимание на ролята на глобалните сили в тях. Той изрази надежда, че кюрдският въпрос ще намери мирно решение, а израелци и палестинци най-накрая ще могат да живеят мирно в две държави.

Лидерът на Групата на социалистите в ЕП Джани Питела подчерта, че окопаването зад стените на национализма няма да реши проблема с бежанците в Европа. Той похвали гостоприемството на ливанския народ и усилията на страната да се справи с огромния брой хора, потърсили закрила.

Европейският комисар за хуманитарна помощ Христос Сталианидис запозна присъстващите с предоставяната от ЕС помощ, и обърна специално внимание на необходимостта от осигуряване на образование за децата.

Рашид Дерба, министър на социалните въпроси на Ливан, представи позицията на ливанското правителство и описа огромните предизвикателства, пред които икономиката на държавата е изправена. Той благодари на всички международни организации и страни, които помагат на Ливан, но подчерта, че страната му вече е на ръба на възможностите си.

Набил Шаат, международен секретар на Фатах, припомни, че в региона има 6,5 млн. палестински бежанци още от 1948 г., без изгледи този въпрос да бъде решен скоро. Мирел Жирар, която представи работата в Ливан на Върховния комисариат на ООН за бежанците, говори за липсата на достатъчно финансиране на агенциите на ООН и трудностите при управлението на бежански лагери и осигуряването на основните нужди на хората – храна, подслон, отопление, медицинска помощ, образование и др.

Дидерик Самсон, лидер на холандската партия на труда, заяви, че се срамува, че Европа говори за “криза” с бежанците при многократно по-тежката ситуация в Ливан и Йордания. Според него международната помощ трябва да бъде насочена към инвестиции в икономиките на страните в региона, които да създават растеж и заетост.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.