В Колумбия се провеждат решаващи президентски избори

Какви задачи дават в школата на КГБ?

Ким Чен-ун е потвърдил намерението си да проведе планираната среща с президента на САЩ Доналд Тръмп

Бойко Борисов ще открие площад в Киев на името на Димитър Пешев

В Мексико бяха намерени трупове на шест жени

Най-малко 22-ма души загинаха и 14 бяха ранени при катастрофа в Уганда

Ако зодиите бяха препинателни знаци

Eнергийни напитки или кафе? Масираната реклама дава повод за основателна тревога

На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа (СНИМКИ и ВИДЕО) Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

КЕВР: С 2,8% намалява добавката за бизнеса „Задължение към обществото”

Добавката „Задължение към обществото” пада за бизнеса от 37, 90 лв. за мегаватчас на 36.83 лева за мегаватчас . Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на брифинг във връзка с решението на Комисията за утвърждаване на цени на електрическата енергия, считано от 1.11.2015 година, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Това означава намаление с 2,8%“, уточни Иванов. На свое закрито заседание специализираният състав „Енергетика“ на Комисията е взела решение добавката „задължение за обществото“ да намалее с 1,07 лева. Като причина за намалението председателят на КЕВР посочи обстоятелството, че цената на природния газ за последното четвърто тримесечие на 2015 година с намаляла 14.26% , което представлява съществено намаление и на цената на електрическата енергия, произведена по високо ефективен начин от заводските и топлофикационните централи, които работят с първичен енергиен източник природен газ, а намалението на тази цена се отразява в таксата „задължение за обществото“.

Законовото основание Комисията днес да излезе с решение за нови цени на електрическата енергия е Законът за енергетиката в член 31, където изрично е записано, че при необходимост КЕВР може да променя цените на електрическата енергия в период не по-малък от 3 месеца. Последното решение на регулаторът за цени на електрическата енергия влезе в сила от 1 август, което означава, че следващото решение може и ще влезе в сила от днес – 1 ноември. Ал. 3 на същия член гласи още, че решението влиза в сила от деня на неговото вземане от КЕВР.

„Това ще се отрази директно като намаление с 1,07 лева на закупената електроенергия на свободния пазар на всички потребители на електрическа енергия и крайни потребители на свободния пазар“, увери Иван Иванов.
Цените влизат в сила от днес – 1 ноември.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.