Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

КЕВР: С 2,8% намалява добавката за бизнеса „Задължение към обществото”

Добавката „Задължение към обществото” пада за бизнеса от 37, 90 лв. за мегаватчас на 36.83 лева за мегаватчас . Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на брифинг във връзка с решението на Комисията за утвърждаване на цени на електрическата енергия, считано от 1.11.2015 година, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Това означава намаление с 2,8%“, уточни Иванов. На свое закрито заседание специализираният състав „Енергетика“ на Комисията е взела решение добавката „задължение за обществото“ да намалее с 1,07 лева. Като причина за намалението председателят на КЕВР посочи обстоятелството, че цената на природния газ за последното четвърто тримесечие на 2015 година с намаляла 14.26% , което представлява съществено намаление и на цената на електрическата енергия, произведена по високо ефективен начин от заводските и топлофикационните централи, които работят с първичен енергиен източник природен газ, а намалението на тази цена се отразява в таксата „задължение за обществото“.

Законовото основание Комисията днес да излезе с решение за нови цени на електрическата енергия е Законът за енергетиката в член 31, където изрично е записано, че при необходимост КЕВР може да променя цените на електрическата енергия в период не по-малък от 3 месеца. Последното решение на регулаторът за цени на електрическата енергия влезе в сила от 1 август, което означава, че следващото решение може и ще влезе в сила от днес – 1 ноември. Ал. 3 на същия член гласи още, че решението влиза в сила от деня на неговото вземане от КЕВР.

„Това ще се отрази директно като намаление с 1,07 лева на закупената електроенергия на свободния пазар на всички потребители на електрическа енергия и крайни потребители на свободния пазар“, увери Иван Иванов.
Цените влизат в сила от днес – 1 ноември.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.