Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Прокуратурата замълча по казуса „Джи Пи Груп“ Делото е отпреди един месец

Плащаме повече за храна и здраве Данъците и социалните осигуровки изяждат 12,3% от заплатата ни

„Токсичен“ е думата на 2018 година Най-често прилагателното е употребявано в словосъчетанието "токсични химикали" заради Случая "Скрипал"

Протест срещу оправдаването по делото „Алабин“ Мотивите ще станат известни след около месец

Най-ниска безработица от 10 г. насам

Хилари Клинтън ще отговаря на още въпроси за скандала с имейлите

ЕК дава 294 млн. евро за жп линията Пловдив – Бургас Пътуваме с 40 минути по-малко по маршрута

АПИ: Започва изготвянето на техническите проекти за ремонта на тунелите „Топли дол“ и „Траянови врата“

Токът за фирмите по-евтин с 1 лева на мВтч

Токът за бизнеса поевтиня с 1 лев за 1 мегаватчас (мВтч) от вчера. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според решението комисарите намаляват добавката „задължение към обществото“ от 37,90 лв./мВтч на 36,83 лв./мВтч. Причината е продължаващото намаление на цената на природния газ, обясниха от КЕВР.

„Това е подигравка с бизнеса. В началото на август удвоиха добавката от 18 лева на 38 лева, а сега я намаляват с 1 лев“, коментира пред „Труд“ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

По думите му новото намаление няма да има никакъв ефект, а добавката ще продължи да тежи върху компаниите. Шефът за КРИБ допълни, че работодателските организации ще се съберат, за да обсъдят какви действия да предприемат по-нататък.

„Друга заблуда е, че големите фирми ще ползват намаление на цените на тока. Това не е вярно, защото трябва разрешение от Брюксел, а такова няма“, каза още Домусчиев. По думите му причината за забавеното разрешение е Министерството на енергетиката. Потърсени за коментар от ведомството обясниха, че в понеделник ще могат да дадат повече информация.

Добавката „задължение към обществото“ по закон трябва да се плаща от всички потребители на ток, включително и битовите. Чрез нея се компенсира разликата между пазарната цена на тока и по-високата преференциална цена от зелените централи, американските тецове и топлофикациите. От две години обаче „задължение към обществото“ вече не фигурира в сметките на битовите потребители и те не знаят реално колко плащат.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви пред журналисти вчера, че цената на тока за бита няма да се намалява, въпреки понижението на добавката. Комисията е предпочела да не пипа цените за бита, за да може ако има ново увеличение на цената на газа да не се налага ново поскъпване.

„Добавката, която заплащат битовите потребители, е фиксирана и с това решение тя не подлежи на промяна“, обясни Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.