Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Токът за фирмите по-евтин с 1 лева на мВтч

Токът за бизнеса поевтиня с 1 лев за 1 мегаватчас (мВтч) от вчера. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според решението комисарите намаляват добавката „задължение към обществото“ от 37,90 лв./мВтч на 36,83 лв./мВтч. Причината е продължаващото намаление на цената на природния газ, обясниха от КЕВР.

„Това е подигравка с бизнеса. В началото на август удвоиха добавката от 18 лева на 38 лева, а сега я намаляват с 1 лев“, коментира пред „Труд“ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

По думите му новото намаление няма да има никакъв ефект, а добавката ще продължи да тежи върху компаниите. Шефът за КРИБ допълни, че работодателските организации ще се съберат, за да обсъдят какви действия да предприемат по-нататък.

„Друга заблуда е, че големите фирми ще ползват намаление на цените на тока. Това не е вярно, защото трябва разрешение от Брюксел, а такова няма“, каза още Домусчиев. По думите му причината за забавеното разрешение е Министерството на енергетиката. Потърсени за коментар от ведомството обясниха, че в понеделник ще могат да дадат повече информация.

Добавката „задължение към обществото“ по закон трябва да се плаща от всички потребители на ток, включително и битовите. Чрез нея се компенсира разликата между пазарната цена на тока и по-високата преференциална цена от зелените централи, американските тецове и топлофикациите. От две години обаче „задължение към обществото“ вече не фигурира в сметките на битовите потребители и те не знаят реално колко плащат.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви пред журналисти вчера, че цената на тока за бита няма да се намалява, въпреки понижението на добавката. Комисията е предпочела да не пипа цените за бита, за да може ако има ново увеличение на цената на газа да не се налага ново поскъпване.

„Добавката, която заплащат битовите потребители, е фиксирана и с това решение тя не подлежи на промяна“, обясни Иванов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.