Токът за фирмите по-евтин с 1 лева на мВтч

Токът за бизнеса поевтиня с 1 лев за 1 мегаватчас (мВтч) от вчера. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според решението комисарите намаляват добавката „задължение към обществото“ от 37,90 лв./мВтч на 36,83 лв./мВтч. Причината е продължаващото намаление на цената на природния газ, обясниха от КЕВР.

„Това е подигравка с бизнеса. В началото на август удвоиха добавката от 18 лева на 38 лева, а сега я намаляват с 1 лев“, коментира пред „Труд“ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

По думите му новото намаление няма да има никакъв ефект, а добавката ще продължи да тежи върху компаниите. Шефът за КРИБ допълни, че работодателските организации ще се съберат, за да обсъдят какви действия да предприемат по-нататък.

„Друга заблуда е, че големите фирми ще ползват намаление на цените на тока. Това не е вярно, защото трябва разрешение от Брюксел, а такова няма“, каза още Домусчиев. По думите му причината за забавеното разрешение е Министерството на енергетиката. Потърсени за коментар от ведомството обясниха, че в понеделник ще могат да дадат повече информация.

Добавката „задължение към обществото“ по закон трябва да се плаща от всички потребители на ток, включително и битовите. Чрез нея се компенсира разликата между пазарната цена на тока и по-високата преференциална цена от зелените централи, американските тецове и топлофикациите. От две години обаче „задължение към обществото“ вече не фигурира в сметките на битовите потребители и те не знаят реално колко плащат.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви пред журналисти вчера, че цената на тока за бита няма да се намалява, въпреки понижението на добавката. Комисията е предпочела да не пипа цените за бита, за да може ако има ново увеличение на цената на газа да не се налага ново поскъпване.

„Добавката, която заплащат битовите потребители, е фиксирана и с това решение тя не подлежи на промяна“, обясни Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес