Славчо Велков опроверга "Ислямска държава" за руския самолет: Това не е силует на Еърбъс 321

Най-възможните причини за катастрофата с руския самолет в Синай са две – инцидентът е следствие на технически проблем, нарушаване на условията на техническа безопасност във въздуха или на взривяване. В полза на второто предположение е, че има заявено подобно намерение от терористична организация и че самолетът се е разпаднал на части. Това обаче означава, че е свален с бойна ракета, коментира пред bTV експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков.

„В района действат терористични групи, те имат своите възможности, но нямат ПВО средства да свалят самолети на такива височини. Ако има взривяване (двете предполагаеми причини са 50:50), то може да е извършено от средство, което е качено на борда на самолета”, каза експертът. „Трябва да отчитаме и друго – че „Ислямска държава” може и да няма такива възможности на ПВО, но има много симпатизанти в района”, добави той.

След като изгледа видеото, разпространено от египетския клон на "Ислямска държава", който пое отговорност за свалянето на руския пътнически самолет и подкрепи думите си с видео, Славчо Велков заяви, че „това не е силует на Еърбъс 321”.

Според него инцидентът със самолета и евентуалната връзка на джихадистката групировка с него няма как да преобърне политиката на Русия в Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят