Ръководството на БСП готово да подаде оставка. Миков остава лидер.

БСП претърпя тежка загуба на местните избори, но основната причина за това е „паричната демокрация у нас“. Това обобщи соцлидерът Михаил Миков, след като стана ясно, че левицата няма да има кмет в нито един областен град. БСП ще има градоначалници в 60 общини, а социалистите в общинските съвети ще бъдат над 900. Засега не е ясен броят на червените кметове на кметства. 

Кой как ще носи отговорността за тежката загуба на вота ще стане ясно на заседание на Националния съвет (НС) на столетницата след две седмици. Днес всички членове на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП са изразили готовност да подадат своите оставки пред пленума. „Присъстващите членове на ръководството заявиха категорично, че предоставят своите оставки, а пред НС ще видим как ще се развие процедурата. Аз им казах, че въпросът не е за техните оставки, а за моята. Към момента този въпрос няма да го коментирам тук, а ще го поставя пред НС”, поясни Миков. Той обяви, че "отговорността е негова, откакто е избран за председател", но "тя не се носи само чрез подаване на оставка". Очакванията са Миков да остане начело на столетницата поне до май догодина, когато редовният конгрес трябва да избере нов лидер. 

До тогава обаче ще има смени на ръководствата на местните организации на партията. 

„Оценката ни, че сме претърпели тежка загуба на изборите обаче не кореспондира с внушенията за заличаването на БСП от политическата карта“, обясни още Миков. 

На въпрос на „Труд“, че ДПС се определя като втора политическа сила по избрани кметове, той отвърна, че всичко е въпрос на интерпретация, но левицата не отстъпва от второто място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика