Вижте фиш за 489 лева депутатска заплата Десислава Атанасова показа колко е получила през юли 2013, когато ГЕРБ бойкотираше заседанията

Нинова получи думата за изказване по промяната в кабинета

Проф. Михаил Константинов: 2019 г. е фатално важна за България заради европейските и местни избори

​Парис Хилтън развали годежа си с актьора Крис Зилка

Издирват двама извършители на грабеж в Михалци Извършителите нахлули в жилище, пребили стопанина и му взели 55 лева

Автомобил блъсна пешеходка в Горна Оряховица Пострадалата е със счупен нос

Младеж самоволно преместил пътни знаци извън платното Срещу извършителят е образувано бързо производство

Нинова остана без право на изказване в дебатите по оставката на Валери Симеонов Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ закри разискванията, след това лидерът на БСП вдигна ръка

Южнокореец е новият шеф на Интерпол

Благоевград се обединява в помощ на 14-годишния Иван Христов

27-годишна шофьорка помете майка с дете на пешеходна пътека

Пенсионерите над 75 години карат ски срещу 1 лев над Банско

Красимир Богданов, ВМРО: Право на НФСБ е да предложи наследника на Валери Симеонов

Премиерът Борисов не дойде в НС за избора на Марияна Николова От БСП настояха да бъде повикан в залата

Марияна Николова се срещна с депутатите на НФСБ На входа на парламента я посрещна Валентин Касабов, който я разцелува

Банките с 32% ръст на печалбата за девет месеца

Близо година след кризата с КТБ банковата система у нас отчита рекорден финансов резултат. Печалбата на кредитните институции достига 795 млн. лв. към септември по данни на БНБ. Това е повече от финансовия резултата за цялата 2014 г. и увеличение с 32,3% спрямо същия период на 2014 г., когато печалбата е била 600 млн. лв.

Главната причина за добрия финансов резултат са понижените разходи на банките за лихви, съобщават от БНБ. Действително през последната година доходността по депозитите се сви почти наполовина. Така в момента средната лихва по новите фирмени влогове в левове е 0,65%, а в евро – 0,80%. Доходността при домакинствата е малко по-висока, като за новите срочни депозити в левове тя е 1,51%, а в евро – 1,24%. Само година по-рано средната лихва по депозитите на населението беше над 2,50%. Така към септември тази година разходите на банките за лихви са 701 млн. лв. През същия период на 2014 г. кредитните институции са платили над 1 млрд. лв. по това перо.

Експертите от централната банка отчитат още, че трезорите у нас повишават приходите си от такси и комисиони. Те са над 758 млн. лв. за първите девет месеца на годината спрямо 695 млн. лв. за същия период на 2014 г.

Друга причина за увеличаващата се печалба на банките е, че вече им се налага да отделят все по-малко средства за обезценка на необслужвани кредити. За първите девет месеца на тази година такива заеми са на стойност над 611 млн. лв., което спрямо същия период на 2014 г. е по-малко с 9,5 на сто. Тенденцията за намаляване на проблемните заеми също продължава, като към септември те възлизат на 10,8 млрд. лв.

Активите на банковата система достигат 85,5 млрд. лв. към септември. Само през третото тримесечие на годината те се увеличават с 1,6 млрд. лв. Делът на петте най-големи банки у нас в общите активи е 56,7%. Това са Уникредит Булбанк, ДСК, ПИБ, ОББ и Райфайзенбанк.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.