Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Митниците унищожиха десетки хиляди дрехи, обувки и парфюми менте

13-годишно дете в болница след сбиване с връстник

Контрабандна валута за над 200 хил. лв. задържаха на Капитан Андреево

Кметът на Велико Търново преговаря за газифициране на старинния квартал „Варуша“

Здравни работници протестират в Румъния срещу намаляване на заплати

Ева Майдел: Влизането в Еврозоната е най-важната тема за България за последните 20 години

Банките с 32% ръст на печалбата за девет месеца

Близо година след кризата с КТБ банковата система у нас отчита рекорден финансов резултат. Печалбата на кредитните институции достига 795 млн. лв. към септември по данни на БНБ. Това е повече от финансовия резултата за цялата 2014 г. и увеличение с 32,3% спрямо същия период на 2014 г., когато печалбата е била 600 млн. лв.

Главната причина за добрия финансов резултат са понижените разходи на банките за лихви, съобщават от БНБ. Действително през последната година доходността по депозитите се сви почти наполовина. Така в момента средната лихва по новите фирмени влогове в левове е 0,65%, а в евро – 0,80%. Доходността при домакинствата е малко по-висока, като за новите срочни депозити в левове тя е 1,51%, а в евро – 1,24%. Само година по-рано средната лихва по депозитите на населението беше над 2,50%. Така към септември тази година разходите на банките за лихви са 701 млн. лв. През същия период на 2014 г. кредитните институции са платили над 1 млрд. лв. по това перо.

Експертите от централната банка отчитат още, че трезорите у нас повишават приходите си от такси и комисиони. Те са над 758 млн. лв. за първите девет месеца на годината спрямо 695 млн. лв. за същия период на 2014 г.

Друга причина за увеличаващата се печалба на банките е, че вече им се налага да отделят все по-малко средства за обезценка на необслужвани кредити. За първите девет месеца на тази година такива заеми са на стойност над 611 млн. лв., което спрямо същия период на 2014 г. е по-малко с 9,5 на сто. Тенденцията за намаляване на проблемните заеми също продължава, като към септември те възлизат на 10,8 млрд. лв.

Активите на банковата система достигат 85,5 млрд. лв. към септември. Само през третото тримесечие на годината те се увеличават с 1,6 млрд. лв. Делът на петте най-големи банки у нас в общите активи е 56,7%. Това са Уникредит Булбанк, ДСК, ПИБ, ОББ и Райфайзенбанк.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.