Ердогановата победа - на демокрацията или страха?

Турският премиер Давутоглу натиска за конституционни промени

Кюрдите доволни, че устояли на „кланетата и фашизма“

Във вихъра на изборния триумф на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу заявиха, че на извънредния парламентарен вот в неделя в южната ни съседка са победили стабилността, сигурността и въобще - демокрацията.

Макар и социолозите да вещаеха повторение на резултатите от изборите на 7 юни, когато загуби за първи път от 2002 г. мнозинството си, този път ПСР взе 49,5% от гласовете (с близо 9% повече) и увеличи броя на депутатите си от 258 на 317 при общо 550 в парламента.

Ердоган се нахвърли на критичните западни медии: „Така ли разбирате демокрацията? Целият свят трябва да уважи факта, че оставаме на власт с около 50% от гласовете!“ А след това отбеляза, че сънародниците му били избрали стабилността и ги призова към братство и единство. Но веднага заплаши кюрдските бунтовници: „Кръвопролитията са несъвместими с демокрацията!“

Давутоглу обяви, че на изборите е победила именно демокрацията и че губещи нямало. И настоя за конституционна реформа, за да бъдела Турция страна без конфликти, напрежение и поляризация. Не спомена обаче нищо за исканата от Ердоган президентска република. На ПСР не й достигат 50 депутатски гласа, за да го направи в парламента и 13 – за да свика референдум по въпроса.

Настроенията на опозицията обобщи главният редактор на в. „Джумхуриет“ Джан Дюндар: „В Турция победи страхът!“ И обясни, че народът е разцепен на готови да умрат за Ердоган и на такива, които не го понасят вече.

До същото заключение стигна и експертната мисия на ОССЕ - „избори, доминирани от страх и нечестни практики“. Наблюдателите разкритикуваха натиска върху опозиционните медии и физическото насилие над кюрдите.

„Все пак не се предадохме пред политиката на кланета и фашизъм“, заяви лидерът на кюрдската Демократична партия на народите Селяхатин Демирташ.

Турската лира вчера поскъпна с 4% до 2,80 за $1 – 7-годишен рекорд.

Кемалистите пак бият в България


От 1197 валидни бюлетини на турските граждани в България най-много спечели опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) - 43,61%, следвана от управляващата ПСР - 24,31%, кюрдската ДПН - 20,38%, и националистите - 10,61%. На 7 юни НРП взе 39,75%, ДПН бе втора - 22,78%, а ПСР трета - 20,6%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят