"Стратфор": Най-вероятно руският самолет е паднал заради бомба на борда

Американската агенция за анализи Stratfor смята, че най-вероятната причина за катастрофата на самолета на руската авиокомпания „Когалимавиа“ над Синайския полуостров е наличието на взривно устройство на борда на самолета, съобщи СиЕнЕн.

„Алтернативните сценарии са малко вероятни, затова най-правдоподобното засега обяснение за катастрофата е наличието на бомба на борда“, се казва в доклад на изследователската агенция. Тя на практика елиминира възможността, че джихадистите в Синай са свалили самолета чрез ракети.

„Бунтовниците в района успяха да използват преносими зенитно-ракетни комплекси, за да свалят египетски хеликоптер и изстреляха ракети срещу израелски самолет преди време. Въпреки това, съгласно първите резултати от дешифрирането на черните кутии, самолетът не е бил ударен от обект на земята“, отбелязват анализаторите.

„Трагедията не е била причинена от техническа неизправност. Ако беше така, пилотите на самолета вероятно щяха да бъдат в състояние да маневрират и да се докоснат до земята без катастрофални последици“, обобщават експертите.

В същото време стана ясно, че сателити на САЩ, работещи в инфрачервения диапазон, в момента на катастрофата на самолет A321 са засекли термичен лъч на полуостров Синай, пише Вести.ру.

„Данните са все още се анализират, за да се разбере какво е причинило този лъч. Една от причините би могла да бъде предполагаемата бомба, но съществува и вероятност да е имало експлозия в резервоара за гориво или в двигателя, която да е настъпила в резултат на механична повреда“, се казва в изявление, цитирано от руската агенция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят