Мишените на Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо е медиен герой №1 в Англия през последните седмици. С изпълненията и изказванията си треньорът на изпадналия в криза “Челси” не слиза от новините. Последната от тях е наказанието, което португалецът получи за атаката срещу съдиите и изгонването си на трибуните при загубата с 1:2 от “Уест Хем”. Специалния трябва да плати глоба от 40 000 паунда (56 000 евро) и няма право дори да присъства на стадиона в следващия мач срещу “Стоук”, който е решаващ за съдбата му в клуба. По принцип санкциите за треньорите са да гледат от трибуните, но “рецидивистът” Моуриньо получи по-сурова присъда. Тя е повод да погледнем към всички фронтове, на които воюва Жозе, защото освен съдиите и нашумялата лекарка Ева Канейро той има още много мишени.

Момчетата, които гонят топките

През декември 2014-а “Челси” загуби за първи път през сезона с 1:2 като гост срещу “Нюкасъл”. Моу изкара виновни момчетата, които гонят топките край терена: “Искахме да играем футбол. Но не беше възможно, защото се случиха неща, които вече не съм виждал на високо ниво. Топката изчезваше извън игрището и не се връщаше в игра.”

Селекцията на “Челси”
В края на сезона 2006-2007 г. Жозе разкритикува трансферната политика на клуба с оригинално сравнение: “Омлетът зависи от качеството на яйцата в магазина. Има първо, второ, трето качество. Някои са по-скъпи, но с тях омлетът става по-хубав. Ако не се намерят яйца първо качество, омлетът няма да се хареса.”

Другите треньори
Моуриньо признава само един треньор и това е... Моуриньо. С (почти) всички останали е на нож, с изключение на сър Алекс Фъргюсън. С Арсен Венгер от “Арсенал” води дългогодишна вражда. С Пеп Гуардиола (“Байерн”) също - от времето, когато бяха съперници начело на “Барса” и “Реал” (Мадрид). Нарече иронично Пелегрино колегата си Мануел Пелегрини (“Манчестър Сити”). След мач с “Уест Хем” обяви, че съперникът му Сам Алърдайс учи футболистите си на “футбол от 19-и век”, защото играели дефанзивно. Друг е въпросът, че самият Моуриньо си спечели име на дефанзивен треньор.

Националните селекционери
В “Челси” играят много национали, но защо нито един национален селекционер не се обажда на Моу? И тук Жозе съзира конспирация: “Лекарите на националните отбори се интересуват само от здравословното състояние на футболистите. На никой друг за нищо друго не му пука. Само един селекционер ми се е обаждал веднъж да говорим за футболистите му и това е Рой Ходжсън. Никой друг!”

Бундеслигата
През август 2004 г. Моуриньо загуби с “Челси” контрола срещу “Вердер” с 0:3 и обяви: “Висшата лига не е като Бундеслигата, където предварително знаеш кой ще стане първи и кой втори. В Англия първенството е трудно и както можеш да завършиш първи, така може и да си шести.”

“Барселона”
Големият враг на Моуриньо по време на работата му в “Реал” (Мадрид). След домакинската загубата с 0:2 срещу “Барса” в полуфинала на Шампионска лига през 2011-а Жозе изригна: “Ако кажа какво мисля за съдията и за УЕФА, кариерата ми ще приключи още днес. “Барселона” има власт, с каквато ние не разполагаме!” Теорията на Моуриньо - УЕФА и “Барса” са партньори на УНИЦЕФ, а най-вече заради това централата гледа с добро око на каталунците.

Феновете на “Челси”
Моуриньо започна да мърмори след трудна победа с 2:1 над “Куинс Парк”: “Всеки знае колко силно съм свързан с този клуб и с неговите фенове, но в момента за нас е много трудно да играем у дома - все едно сме на празен стадион. Днес се огледах - трибуните пълни, а сякаш няма никой. Това е депресиращо!”

Осветлението
Жозе намери и друг виновник след въпросния мач срещу “Куинс Парк” - осветлението, което бе запалено твърде късно, и първите 30 минути се играха в сумрак. Моуриньо: “Човекът, който отговаря за осветлението, беше в същото настроение като цялата публика.”

ФИФА
Португалецът е убеден, че изборът на ФИФА за най-добър треньор през 2012 г. е бил манипулиран в полза на Висенте дел Боске: “Един мой бивш футболист, национален капитан, ми каза, че е гласувал за мен, а вотът му е сменен. След това и един национален треньор ми се обади да не вярвам на публикуваните данни, защото гласувал за мен, но променили и неговия вот.”

Журналистите
В началото на годината Моу спря да говори с журналистите, защото ги заподозря в заговор срещу “Челси” и тенденциозни информации. Което му навлече още критики.

Собствените играчи
Отпадането от Шампионска лига срещу ПСЖ вбеси Моуриньо и той нападна играчите на “Челси”: “Футболистите се представиха незадоволително. Щом не могат да се справят с две центрирания, значи играят без концентрация и отговорност и не заслужават да спечелят.”

Госпожа Бенитес
В интерес на истината в този случай Монсерат Сеара Бенитес, съпруга на Рафаел Бенитес (сегашния треньор на “Реал”), започна първа. Тя каза в интервю: “Рафа три пъти наследява Моуриньо и винаги трябва да се оправяме с хаоса, който нашият приятел оставя след себе си.” Жозе не се забави с отговора: “Тази дама нещо се е объркала. Бенитес само веднъж ме е наследил директно - в “Интер”, и само за половин година разруши най-добрия отбор в Европа. Вместо да губи времето си да се занимава с мен, нека госпожата да обърне повече внимание на храната на мъжа си.” Намекът - Рафа Бенитес е с наднормено тегло, защото се храни нездравословно.

Другите отбори
В разгара на летния трансферен период Моуриньо експлодира срещу другите отбори и изкара “Челси” спестовен клуб: “Някои искат да си купят титлата, пазарувайки играчи за огромни суми. За нас ще бъде предизвикателство да се борим срещу такава финансова мощ.” Малка подробност е, че никой друг треньор не е купувал по-скъпи футболисти в клубовете си от Жозе.

Икер Касияс
Моу обяви легендарния вратар за “къртица”, която изнася на журналистите информация от съблекалнята на “Реал”. Треньорът реално разби кариерата на Касияс, извади го от титулярния състав и дори го обвини, че има твърде добри отношения със звездите на “Барса”. След сбиването на играчите в мача за суперкупата Икер се извини на колегите си от “Барселона” за разлика от Жозе, който бръкна с пръст в окото на тогавашния помощник треньор на съперника Тито Вилянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят