БНБ изпуснала контрола над банките

Управление „Банков надзор“ в БНБ не е достатъчно ефективно за поддържането на стабилността на банковата система и за защитата на интересите на вложителите. Причината е, че то не може да открива навреме проблемите в банките, както и да предприеме адекватни мерки за предотвратяването им. Това са част от изводите в одита на Сметната плата за работата на банковия надзор за времето от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г., внесен в парламента.

Част от заключенията на Сметната палата са близки до тези в независимата външна оценка за ефективността на банковия надзор у нас, направена от Световната банка и Международния валутен фонд. Например и в този доклад се посочва, че почти всички правомощия и отговорности по банковия надзор са били съсредоточени в подуправителя на БНБ, който ръководи управление „Банков надзор“. В нарушение на закона, освен надзорните мерки, той е налагал и „неформални мерки“ за въздействие върху банките.

Сериозни слабости са констатирани и при проверките на банките, посочва Сметната палата. Няма документи как са били планирани инспекции, нито на какъв принцип се е решавало дали да се прави пълна или тематична проверка. „В резултат се дава възможност за субективно планиране на тематични инспекции с ограничен обхват, без да се покриват адекватно съществуващите рискове пред банките и банковата система“, пише в доклада. Там се посочва още, че така някои банки не са били инспектирани дълго време.

През годините неоснователно е бил намален и броят на служителите, които правят дистанционни проверки и проверки на място. Така едни и същи хора се занимавали и с двата вида инспекции. Делът на банките, в които е имало проверки на място, също се е свил. Например през 2012 г. той е бил 68%, а през 2014 г. - едва 43%.

За времето от 2012 г. до 2014 г. са били направени само 27 пълни инспекции на място. 4 банки никога не са били обект на такава проверка през този период. А 9 трезора не са били обект на пълна инспекция за две последователни години, в 6 банки са правени само тематични проверки.

СЛАБОСТИ

Вътрешният одит също не работел

Вътрешният одит на БНБ също не е работил ефективно, според Сметната палата. В периода от началото на 2012 г. до края на 2014 г. не е била направена нито една проверка на управление „Банков надзор“, тъй като дейността му е била оценена като нискорискова. В същото време за по-рискови се считали звена като „Секретариат“ и „Протокол и връзки с обществеността“.

Сметната палата дава и 13 препоръки на ръководството на БНБ, за банковия надзор. Те включват увеличаване на служителите, ангажирани с инспекциите на банките, разделяне на дейностите, свързани с дистанционния надзор и проверките на място и др. Част от мерките вече се прилагат от новото ръководство на БНБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес