Танева: Данък "вредни храни" няма да доведе до подобряване на храненето

"Данък "вредни храни" няма да доведе до подобряване на храненето, а ще се превърне в наказателна санкция към част от бизнеса". Това заяви пред парламентарната комисия по земеделие агроминистърът Десислава Танева, цитирана от БНР.

При разработването на идеята за така наречения "данък вредни храни" не е искана позицията на Министерството на земеделието и на Агенцията по храните, каза Танева пред депутатите. Според нея предложението трябва да се преосмисли от здравното ведомство, тъй като съществува риск данъкът да се възприема от Европа като непозволена държавна помощ спрямо фирмите, които остават извън обхвата на закона. Подобен данък ще рефлeктира върху цената на много храни и ще затрудни домакинствата, ще се превърне в наказателна санкция за фирмите, а е под въпрос и доколко ще може да бъде събиран, допълни министърът.

Танева припомни, че има други инструменти за стимулиране на здравословното хранене, сред които е и излязлата вчера наредба, според която всички млечни и местни продукти в детските градини трябва да са произведени по БДС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес