Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 28 февруари 2020

На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Доц. Трендафилова: В инвазивната кардиология в момента е пълен хаос, безхаберие и корупционни схеми

Доц. Диана Трендафилова е председател на Дружеството по интервенционална кардиология.

– Доц. Трендафилова, кои проблеми, с които се сблъсквате всеки ден при лечението на инфаркт, ще обсъдите на конгреса на Дружеството по интервенционална кардиология, започващ днес?

– Нашите проблеми са едни и същи още от 2004 г. Непрекъснато се изнасят на нашите форуми, но никой не ги решава. В момента ситуацията е следната – има пълен хаос, абсолютно безхаберие на контролиращите институции, липса на държавна политика и регулация, разраснали се корупционни схеми.

– Какво имате предвид под корупционни схеми?

– Небезизвестен факт е, че се плаща на лекарите, които насочват пациентите с инфаркт към определени болници. А някои частни лечебни заведение си подбират болните. Така те приемат неусложнените пациенти, които им носят пари, а тежките случаи заминават в държавните болници.

– Как тази практика може да се прекрати?

– Явно не може да бъде прекратена, въпреки че изнесохме конкретни талони с имена на пациенти и джиесеми на лекари. Дори бившият здравен министър д-р Стефан Константинов посочи, че се плаща по 150 лв. на екип от линейките или доктори, за да насочват пациентите към определени болници. Но и малкото приети през 2010 г. правила, въвеждащи някаква регулация за спешните пациенти, се премахна. Това стана с промяна в наредба, според която не било задължително пациент да се извозва в определените по график болници. Ние, инвазивните кардиолози, многократно предлагаме и на МЗ, и на НЗОК адекватен контрол, но това не се случва. Затова днес реално той не се осъществява.

– Добре, защо вашите мерки не се приемат?

– Всяка от институциите казва, че не зависи от нея. Няма координация между тях. НЗОК отговаря, че може да наложи само глоба, но не и по-сериозни санкции. МЗ не прави нищо. А когато няма правила, лесно се прехвърля отговорността.

– Ако здравният министър д-р Петър Москов чуе проблемите ви, какво ще му кажете да промени?

– Трябва се извърши реформа, но най-напред трябва да има държавна политика за лечението на сърдечно болните, при които смъртността е висока или се стига до тежка инвалидизация. В момента обаче има болници, които реално не спазват стандартите, включително и по документи. Знаете, откриват се лечебни заведения, но там няма достатъчно специалисти или апаратура. Въпреки това те приемат пациенти. Затова трябва да се прецени в колко болници трябва да има инвазивни кардиологии и как да функционират, т.е. да се изработят адекватни правила за работа и разпределение на спешните пациенти! Не може в един град у нас да има 12 катетеризационни лаборатории, а пациентът да се изпраща в най-далечната!

– Какъв съвет ще дадете на болните с инфаркт на този фон?

– Да си вземат един аспирин, да извикат Спешна помощ и да настояват да бъдат отведени за НАЙ-КРАТКО ВРЕМЕ до инвазивна кардиология.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.