Доц. Трендафилова: В инвазивната кардиология в момента е пълен хаос, безхаберие и корупционни схеми

Доц. Диана Трендафилова е председател на Дружеството по интервенционална кардиология.

- Доц. Трендафилова, кои проблеми, с които се сблъсквате всеки ден при лечението на инфаркт, ще обсъдите на конгреса на Дружеството по интервенционална кардиология, започващ днес?

- Нашите проблеми са едни и същи още от 2004 г. Непрекъснато се изнасят на нашите форуми, но никой не ги решава. В момента ситуацията е следната - има пълен хаос, абсолютно безхаберие на контролиращите институции, липса на държавна политика и регулация, разраснали се корупционни схеми.

- Какво имате предвид под корупционни схеми?

- Небезизвестен факт е, че се плаща на лекарите, които насочват пациентите с инфаркт към определени болници. А някои частни лечебни заведение си подбират болните. Така те приемат неусложнените пациенти, които им носят пари, а тежките случаи заминават в държавните болници.

- Как тази практика може да се прекрати?

- Явно не може да бъде прекратена, въпреки че изнесохме конкретни талони с имена на пациенти и джиесеми на лекари. Дори бившият здравен министър д-р Стефан Константинов посочи, че се плаща по 150 лв. на екип от линейките или доктори, за да насочват пациентите към определени болници. Но и малкото приети през 2010 г. правила, въвеждащи някаква регулация за спешните пациенти, се премахна. Това стана с промяна в наредба, според която не било задължително пациент да се извозва в определените по график болници. Ние, инвазивните кардиолози, многократно предлагаме и на МЗ, и на НЗОК адекватен контрол, но това не се случва. Затова днес реално той не се осъществява.

- Добре, защо вашите мерки не се приемат?

- Всяка от институциите казва, че не зависи от нея. Няма координация между тях. НЗОК отговаря, че може да наложи само глоба, но не и по-сериозни санкции. МЗ не прави нищо. А когато няма правила, лесно се прехвърля отговорността.

- Ако здравният министър д-р Петър Москов чуе проблемите ви, какво ще му кажете да промени?

- Трябва се извърши реформа, но най-напред трябва да има държавна политика за лечението на сърдечно болните, при които смъртността е висока или се стига до тежка инвалидизация. В момента обаче има болници, които реално не спазват стандартите, включително и по документи. Знаете, откриват се лечебни заведения, но там няма достатъчно специалисти или апаратура. Въпреки това те приемат пациенти. Затова трябва да се прецени в колко болници трябва да има инвазивни кардиологии и как да функционират, т.е. да се изработят адекватни правила за работа и разпределение на спешните пациенти! Не може в един град у нас да има 12 катетеризационни лаборатории, а пациентът да се изпраща в най-далечната!

- Какъв съвет ще дадете на болните с инфаркт на този фон?

- Да си вземат един аспирин, да извикат Спешна помощ и да настояват да бъдат отведени за НАЙ-КРАТКО ВРЕМЕ до инвазивна кардиология.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве