Слави внесе в съда документи за регистрация на „Има такъв народ“

49 души в Добричко са под наблюдение заради коронавируса, няма хоспитализирани

Първи два случая на коронавирус в Мексико

Григор: Загубите от Стан ме мотивираха

Тотото смени управата си

Британец, намиращ се на кораба „Даймънд принсес“, е починал от коронавирус

Борисов обсъди с Ердоган ситуацията с мигрантите Ще се срещнат в понеделник, българският премиер ще призове лидерите на ЕС за решаване на кризата по дипломатически път

Кукери ще гонят злите сили в бургаски квартал

Братя Диневи отменят тържеството по повод 3 март

Областният управител на Сливен изиска информация от работодатели и кметове във връзка с новия коронавирус

Гърция затвори пропускателен пункт на границата с Турция Взема максимално строги мерки за опазване на сухопътните и морските си граници

ЕК: Очакваме Турция да спази обещанията си относно бежанците

Трима руски граждани са задочно обвинени за опит за убийство чрез отравяне на Емилиян Гебрев

Екоминистърът призова ВиК дружествата да ползват алтернативни водоизточници извън язовирите

Вдигат субсидиите за малките ферми

НЗОК няма да плаща за 3000 болнични легла догодина

НЗОК догодина няма да плаща за 3000 болнични легла, които са за активно лечение. А други 3000 ще се превърнат в такива за долекуване или за хосписи.

Това съобщи пред „Труд“ здравният министър д-р Петър Москов. Промените ще се въведат с Националната здравна карта, чието изработване бе временно забавено от общините заради ангажираността им с местните избори. „Решено е излишъкът от 6000 легла за активно лечение да се разпредели по области. А изчисленията за това колко са в повече са направени на базата на европейските критерии. Отпусканите досега средства за тях ще се влагат там, където е нужно“, обясни д-р Москов.

Министърът коментира още, че съпротивата срещу данък обществено здраве у нас е такава, каквато е била във всяка европейска държава, въвела налога. „Ние умираме като нация. Заболеваемостта на българите и децата ни е драматично по-висока от средноевропейската. Затова разумната политика на държавата е да се обърне към причините“, заяви д-р Москов. Има абсолютно ясни доказателства за обвързването на здравето с начина на живот, навиците и консумирането на вредни храни. „Трябва да променим вредните навици, а не да се борим с резултатите от тях. А тезата, че бедни хора ще пострадат от данъка, е фалшива, тъй като нито една стока от първа необходимост като хляб, мляко, сирене месо не попада в обхвата на налога“, припомни министърът. Той подчерта, че бедните хора не пият енергийни напитки и не ядат снаксове, а си купуват именно хляб, сирене и колбаси.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.