Откриха новата Академична година в ЮЗУ Кметът д-р Камбитов към студентите: Знанието е Вашата виза към успеха

Високопоставен член на ИДИЛ е задържан в Турция

В Шуменско вятър до 20 метра в секунда, има паднали дървета

Теди Бургазлиева стана майка на близнаци

Премиерът на Нова Зеландия се появи с тримесечната си дъщеричка на срещата на върха в ООН

Сърбите предпочитат да плачат за нещо, което отдавна е изгубено, заяви Вучич

Шефът на КЕВР Иван Иванов: Токът няма да поскъпва от октомври Новата цена на газа за потребителите няма да е по-висока от 8 на сто

Имам ли право на отпуска и заплаща ли се „клас“ при втора работа при един и същ работодател

Спипаха тракторист да краде нафта

Прокуратурата поиска временно задържане за черногорски гражданин, издирван от Интерпол

Пожарът в „Топлофикация“ – Сливен вероятно е тръгнал от самозапалили се въглища

Огнен ад едва не погълна монтанско село Пожар от подпалени ниви обкръжил селото, пламъците се извисили 4 м

Неизвестен нападна баба в Търново заради 3 лева

Вижте как върви строежът на комплекс „Гранд Каньон“ в София (ВИДЕО)

България дели с Уганда 46-ото място по икономическа свобода Докладът представя картината през 2016 г. – последната година, за която има налични официални данни за всички 162 страни

Ето защо всички банки ще преминат стрес теста на ЕС през 2016 г.

Петдесет и три банки от Европейския съюз (ЕС) ще бъдат подложени на стрес тест през 2016 г. Резултатите от него се очаква да се различават в едно отношение в сравнение с тези от предишните години – нито една от финансовите институции няма да се провали на него, твърди Bloomberg.

Причината за това се крие в потвърждението на Европейския банков орган, че стрес-теста няма да е съди за състоянието на банките според техния капитал. От структурата обясняват, че резултатите ще бъдат използвани от надзорните органи на съюза за изготвянето на годишния преглед на устойчивостта на европейските банки. Изводите ще бъдат направени на база на източниците на капитал, както и на капиталовите планове на кредиторите, пише Money.bg.

През 2014 г., за да преминат стрес теста, финансовите институции на Стария континент не трябваше да имат лоши (необслужвани) кредити в размер по-голям от 8% от общия размер на заемите. Тогава 24 банки се провалиха с общ капиталов дефицит от 24,6 млрд. евро.

„Целта на тестовете е да подпомогнат надзора в сферата и да се оцени устойчивостта на европейската банкова система при евентуална криза“, обясняват от Европейския банков орган.

Очаква се в теста през следващата година да бъдат включени общо 70% от кредиторите в рамките на ЕС плюс такива от Норвегия. Те ще трябва да отговарят на условието за минимум 30 млрд. евро капитал. Според този критерий в стрес тестовете ще бъдат включени само най-големите финансови институции в ЕС. Това от своя страна минимизира шанса някоя от тях да се провали.

Най-много представители ще има от Германия – общо 10. В това число влизат Deutsche Bank AG, Commerzbank AG и Volkswagen Financial Services AG.

Испания и Франция ще имат по 6 банки всяка, от които BNP Paribas SA, Societe Generale SA и Banco Santander SA. Инспектирани ще бъдат още четири италиански банки, както и UniCredit SpA.

Великобританската банкова система ще бъде представена от HSBC Holdings Plc and Barclays Plc. В списъка влизат още по четири холандски и шведски кредитора.

Пълните изисквания за успешното преминаване на стрес теста трябва да бъдат ясни до края на февруари 2016 г. Резултатите от него ще станат известни през третото тримесечие на годината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.