Нинова получи думата за изказване по промяната в кабинета

КЗП предупреждава: Внимавайте с дългосрочните договори по „Черния петък“

Проф. Михаил Константинов: 2019 г. е фатално важна за България заради европейските и местни избори

​Парис Хилтън развали годежа си с актьора Крис Зилка

Издирват двама извършители на грабеж в Михалци Извършителите нахлули в жилище, пребили стопанина и му взели 55 лева

Автомобил блъсна пешеходка в Горна Оряховица Пострадалата е със счупен нос

Младеж самоволно преместил пътни знаци извън платното Срещу извършителят е образувано бързо производство

Нинова остана без право на изказване в дебатите по оставката на Валери Симеонов Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ закри разискванията, след това лидерът на БСП вдигна ръка

Южнокореец е новият шеф на Интерпол

Благоевград се обединява в помощ на 14-годишния Иван Христов

27-годишна шофьорка помете майка с дете на пешеходна пътека

Пенсионерите над 75 години карат ски срещу 1 лев над Банско

Красимир Богданов, ВМРО: Право на НФСБ е да предложи наследника на Валери Симеонов

Премиерът Борисов не дойде в НС за избора на Марияна Николова От БСП настояха да бъде повикан в залата

Марияна Николова се срещна с депутатите на НФСБ На входа на парламента я посрещна Валентин Касабов, който я разцелува

Ето защо всички банки ще преминат стрес теста на ЕС през 2016 г.

Петдесет и три банки от Европейския съюз (ЕС) ще бъдат подложени на стрес тест през 2016 г. Резултатите от него се очаква да се различават в едно отношение в сравнение с тези от предишните години – нито една от финансовите институции няма да се провали на него, твърди Bloomberg.

Причината за това се крие в потвърждението на Европейския банков орган, че стрес-теста няма да е съди за състоянието на банките според техния капитал. От структурата обясняват, че резултатите ще бъдат използвани от надзорните органи на съюза за изготвянето на годишния преглед на устойчивостта на европейските банки. Изводите ще бъдат направени на база на източниците на капитал, както и на капиталовите планове на кредиторите, пише Money.bg.

През 2014 г., за да преминат стрес теста, финансовите институции на Стария континент не трябваше да имат лоши (необслужвани) кредити в размер по-голям от 8% от общия размер на заемите. Тогава 24 банки се провалиха с общ капиталов дефицит от 24,6 млрд. евро.

„Целта на тестовете е да подпомогнат надзора в сферата и да се оцени устойчивостта на европейската банкова система при евентуална криза“, обясняват от Европейския банков орган.

Очаква се в теста през следващата година да бъдат включени общо 70% от кредиторите в рамките на ЕС плюс такива от Норвегия. Те ще трябва да отговарят на условието за минимум 30 млрд. евро капитал. Според този критерий в стрес тестовете ще бъдат включени само най-големите финансови институции в ЕС. Това от своя страна минимизира шанса някоя от тях да се провали.

Най-много представители ще има от Германия – общо 10. В това число влизат Deutsche Bank AG, Commerzbank AG и Volkswagen Financial Services AG.

Испания и Франция ще имат по 6 банки всяка, от които BNP Paribas SA, Societe Generale SA и Banco Santander SA. Инспектирани ще бъдат още четири италиански банки, както и UniCredit SpA.

Великобританската банкова система ще бъде представена от HSBC Holdings Plc and Barclays Plc. В списъка влизат още по четири холандски и шведски кредитора.

Пълните изисквания за успешното преминаване на стрес теста трябва да бъдат ясни до края на февруари 2016 г. Резултатите от него ще станат известни през третото тримесечие на годината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.