БНБ разкритикува одит на Сметната палата

Препоръките на Сметната палата към банковия надзор в БНБ ще доведат до усложнения и създаване на надзорна практика и политика в България, която се отклонява от общоприетата в ЕС. Това каза подуправителят на централната банка Димитър Костов по време на втората международна конференция „Финансова стабилност“.

„Многобройните препоръки, които се съдържат в доклада, трябва да бъдат критично оценени и преосмислени. И категорично в никакъв случай не бива лековато да се приема, че това са неща, които трябва бързо да се приложат и че ще дадат решения“, каза Костов.
В одита, оповестен в сряда, се посочва, че надзорът на БНБ не е достатъчно ефективен за поддържане на стабилността на банковата система и за защита на интересите на вложителите. Одиторите дават 13 препоръки за подобряване на надзорната дейност

„Изграждането на система за установяване, контрол, предотвратяване на конфликт на интереси, която да се различава от това, което е установено в държавата и законодателно, и институционално, е доста спорно решение. Вътре пише, че едва ли не, ако някой работи в банковия надзор, не трябва да ползва банкови услуги“, каза още Костов.

Според думите му най-добър одитен контрол над БНБ в частта надзорна дейност може да упражнява МВФ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес