Русия се плаши да не й откраднат изтребители в Сирия

Иран хвърлял афганистанци на страната на Асад

Франция праща „Шарл дьо Гол” срещу халифата

Командващият руските Въздушно-космически войски ген. Виктор Бондарев заяви, че освен бойни самолети и хеликоптери Москва е пратила в Сирия и зенитно-ракетни комплекси за „форсмажорни обстоятелства”.

„Да допуснем кражба на боен самолет на територията на граничеща със Сирия държава и нанасяне на удар срещу нас - пресметнали сме всички възможни заплахи”, обясни генералът. И разказа, че бомбардировачите и щурмовиците са пратени на собствен ход от Русия в базата „Хмеймим” край Латакия, а хеликоптерите били закарани с транспортни самолети и US разузнаването въобще не се усетило: „Скрихме им топката!” Пентагонът обяви, че Русия вече има близо 4000 военни в Сирия. Освен „Хмеймим” се използвали още 3 бази на сирийските ВВС - в Хама, в Аш Шайрат (южно от Хомс) и в Тияс (до Палмира). Там били разположени бойни хеликоптери. Държавният департамент на САЩ пък разкри, че руска тежка артилерия е разгърната край Хама и Хомс.

Вчера силите на режима на Башар ал Асад са били изтласкани от бунтовници и джихадисти от последната контролирана от тях позиция на пътя от Хама към Алепо.

В. „Гардиън” съобщи, че Иран участва в битките на страната на Асад с афганистански бежанци шиити.

Франция обяви, че изпраща самолетоносача „Шарл дьо Гол” в района на бойните действия, за да увеличи ударите си срещу „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Турция пък предупреди, че щяла да удари халифата „идните” дни. Същевременно кюрдските бунтовници от ПКК прекратиха обявеното преди изборите в неделя едностранно прекратяване на огъня срещу Анкара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия