Тялото на 10-месечно момиченце може да е ключът към загадката как се е разбил руският еърбъс

Най-малката жертва на катастрофата на руския самолет в Египет може да помогне за разгадаването на загадката какво точно се е случило с А321, преди да се разбие. 10-месечната Дарина Громова от Санкт Петербург е била на почивка в Шарм ел Шейх заедно с родителите си, преди те да загинат при авиокатастрофата с още 221 души.

Тялото на момиченцето бе намерено на повече от 30 километра от мястото на катастрофата, което показва, че самолетът може да се е взривил по-рано, отколкото смятат авиационните експерти до сега. Това принуди следователите да разширят периметъра на претърсвания район – и може да доведе до откриването на пропуснати до сега улики, пише "Дейли Мейл".

Издирването на жертвите и фрагментите от самолета до сега бе ограничено до по-малък район, но след откриването на тялото на Дарина толкова далеч от мястото на катастрофата периметърът на претърсваната територия бе увеличен до 40 километра.

Понеже мястото, на което бе открито тялото на малкото момиченце, е по-близо до летището, може да се предполага, че взрив на борда е разкъсал фюзелажа на машината малко след излитането й.

Руският министър на извънредните ситуации Владимир Светелски потвърди информацията, че тялото на малкото момиченце е открито. Останките на майка й и баща й предстои да бъдат намерени. Громов, който е син на пилот от руските ВВС, е бил компютърен специалист, а жена му е била организатор на изложби. Бабата на Дарина, Елена Громова сподели пред руски медии, че е настояла пред младите родители детето да остане с нея, докато те са на почивка, но двойката категорично отказала. „Искаха да вземат детето със себе си, за да може да пляска с крачета в морето”, сподели тя.

Американското и британското разузнаване в резултат на съвместна операция с употребата на спътниково следене са успели да прихванат предполагаеми съобщения на терористичната групировка „Ислямска държава” за бомба на борда на руския самолет А231. Това пише в. „Таймс”.

По данни на изданието, спецслужбите са прихванали електронни съобщения между ислямистите от ИД в Сирия и на Синайския полуостров в Египет, където се разби машината. Взривното устройство е било пренесено на борда в пътнически багаж, преди да бъде задействано в самия самолет.

Изданието отбелязва, че на пътниците, които скоро ще започнат да напускат курорта Шарм ел Шейх, няма да бъде позволено да вземат багажа със себе си на борда на самолета. Багажът им ще бъде доставен с отделни специални полети с повишени мерки за сигурност.

По-рано друго британско издание съобщи, че служителите на специалните служби на Великобритания са прихванали съобщения на ИД, в които се обсъжда подготовката на атентата. Именно заради тази информация британският премиер Дейвид Камерън е забранил полетите към и от Шарм ел Шейх, поради което около 20 000 британци са блокирани в египетските курорти. „Отказът от полети в Египет по съображения за сигурност е приет във връзка с това, че британското разузнаване е прихванало съобщения, показващи, че ИД са подготвяли мащабен терористичен акт в региона”, пише изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят