Общо 52 души са ранени при инцидента в Хесен, 18 са деца

Заловиха грабител, нападнал жена

Деми Ловато се показа без грим (СНИМКА)

Директорката на Басейнова дирекция-Пловдив е обвинена за безстопанственост

Двама сърби са заразени с коронавирус

Wizz Air няма да отменя полети до Италия, от Ryanair все още няма официална позиция

Десетки автовози пътуват всяка седмица до огнището на коронавируса в Северна Италия

Пълни автобуси от Милано продължават да пристигат у нас

Нено Димов остава в ареста

Николета Лозанова към Филип Плейн: Благодаря ти за невероятната нощ

Гърция взема мерки срещу коронавируса, изтегля гражданите си от Италия

Появи се Ябълковият човек

Италианският премиер Джузепе Конте обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

Затварят пътя през Широка лъка в неделя заради кукерския фестивал

Отложиха световното първенство по тенис заради коронавируса

Десислава Танева: 2,6 млрд. евро публичен ресурс е усвоен от Програмата за развитие на селските райони

Към момента 2,6 млрд. евро публичен ресурс е усвоен от Програмата за развитие на селските райони, който представлява близо 83% от нейния бюджет. Това каза  пред БНР Десислава Танева, министър на земеделието и храните.

„Интензитетът на разплащане ще бъде най-висок в последната седмица на ноември и първите две седмици на месец декември, когато планираме разплащането най-вече на общинските проекти. Това бяха селските общини, които имаха договори с ДФ „Земеделие” по програмата”, обясни тя, като уточни, че се планира усвояемостта на програмата да достигне до 92-93%.

По думите ѝ, от всички общини, само десет проекта не са подадени, от общо 1 249, са подадени по т.нар. общински мерки, като заявление за плащане.

„Ние следим дали някои от тези проекти изобщо има възможност да бъде завършен и ще реагираме, но към момента няма такива данни”, поясни министър Танева.

Тя обобщи, че до края на годината, от парите по програмата за селските райони, се очаква още 8% от целия бюджет да бъде разплатен.

„Готвим още едно облекчение, което скоро ще стане факт, извънредният прием по Мярка 121, с цел оптимизация и повишаване на ефективността на прилагането на програмата. Ще допуснем срок до 30 ноември за подаване на заявления за плащане, предвид това, че имаше 1 006 проекта, които бяха подадени. Близо 900 проекта ще бъдат контрактувани, една част под условие на бюджета, зад а има възможност спокойно да си извършат сделките и покупките”, добави министър Танева.

Във връзка с това колко мерки ще бъдат отворени до края на годината, тя допълни, че от вчера има издадена заповед.

„Отваряне прием по Мярка 4.2, това е за преработвателната индустрия. Приемът на заявления ще започне от 30 ноември и ще продължи три седмици, с което ще приключим тази година с новата програма за развитие на селските райони”, каза още министърът на земеделието и храните.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.