Вартоломей ни нахока, че сме независима църква

Вселенският патриарх Вартоломей I скандализира миряните в храма „Св. Александър Невски“ с речта си след литургията, отслужена съвместно с българския патриарх Неофит.

От общо 45-минутна реч за схизмата над Българската православна църква след отделянето й от Вселенската патриаршия в далечната 1872 г. Вартоломей отдели половин час на периода, в който будните ни предци отхвърлят гръцкото църковно иго и обявяват независимост. Името на първия български екзарх Антим I, чийто паметник много дразни Вартоломей,  бе споменато редом с тези на покойните църковни български йерарси. И след това той нахока БПЦ за това, че се е отделила от патриаршията майка, заради което християните са разпокъсани на национален принцип. А патриаршията и назад във времето била ни позволява да служим на църковнославянски в храмовете си.

От речта на Вартоломей излезе, че едва ли не по милост ни е признала за независима църква по-късно. БПЦ бе обвинена, че като държи на своята националност, дава лош пример на други вярващи народи, които се борят за независимост. В словото си българският патриарх Неофит му припомни, че ние сме покръстени преди 1150 години и сме самостоятелна църква.

Според духовници, втрещени от арогантния тон на госта, той е подразнен и от искането БПЦ да получи пето място в реда на патриаршиите, т.нар. диптих. За това призоваваха 256 общественици, историци, българисти, богослови, от които 2-ма академици, 28 професори, 32.ма доценти, 16 доктори на науките. Припомня се, че на поместния събор в Лампсак през 1235 г., тогавашният предстоятел на Константинополската патриаршия св. Герман ІІ със съгласието и подписите на патриарсите на древните църкви на Александрия, Антиохия и Йерусалим въздига БПЦ от архиепископия в патриаршия в тогавашната столица Търново. Сега обаче БПЦ е едва ли не на последно място - след сърби, румънци и грузинци.

„Смятаме, че това е историческа несправедливост, която накърнява духа на братолюбие и единство в Светото православие. Не е редно църкви, които са получавали от Българската патриаршия богослужебни книги и духовници, по-късно от нея са били издигнати в патриаршеско достойнство, днес да заемат в диптихите места преди нея, а тя да е предпоследна или последна“, се казва в петицията до Вартоломей с надежда той да постави въпроса на Всеправославния събор догодина. След вчерашната реч авторите на инициативата са скептични, че ще получим застъпничество от госта, който днес ще получи орден „Стара планина“ от президента Росен Плевнелиев днес.

Цялото слово на патриарх Неофит можете да прочетете ТУК.

Словото на Вселенския патриарх можете да видите ТУК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини