Седем с един удар срещу Блатер

Кой ще управлява световния футбол след изборния конгрес във ФИФА на 26 февруари? След 17 години на президентския стол Сеп Блатер реши да го освободи (не) по своя воля, притиснат от американски прокурори, швейцарски детективи, неверни протежета и общественото мнение. Великият комбинатор спечели без проблеми нов мандат през месец май, когато срещу него се изправи само йорданският принц Али бин Ал Хюсеин. Пет дни след победата чичко Сеп клекна под натиска, определи нов конгрес и обеща да не се кандидатира. И претендентите за трона му от един изведнъж се нароиха до седем, сред които е и някогашният му любимец, сега шеф на УЕФА.

Мишел Платини тръгна на нож, но не се осмели да излезе на избори срещу Блатер. Учителят обаче наказа немирния ученик - показа, че и Платини е замесен от същото тесто, като извади на бял свят стар хонорар от 2 млн. франка, които му е превел. И от обвинител Мишел се превърна в обвинеям. Сега е с 90-дневно наказание да не се заминава с футбол. Лика-прилика с Блатер.

Неочакваният кандидат Джани Инфантино е спец по организационните дела и генерален секретар на УЕФА. Той бе издигнат от собствената си организация в последния момент, но ще се оттегли от изборите в полза на шефа си, ако Платини излезе чист от разследването за 2-та милиона.

Като фаворит в момента изглежда Салман бин Ибрахим ал Халифа, който е шеф на азиатската конфедерация и разчита на целия континент. Шейхът е близък и с Платини, но има черно петно във визитката - арестуваните и измъчвани футболисти, когато е управлявал федерацията на Бахрейн.

На изборите отива и странната птица Токио Сексуел от ЮАР, бивш политически затворник и съкилийник на Нелсън Мандела, настоящ търговец на диаманти с огромно състояние. Подкрепят го африканските страни и поддръжниците на Блатер. Единственият опозиционен кандидат от предишния конгрес Али бин Ал Хюсеин е йордански принц с добри позиции в Близкия изток и чиста биография, но с малко привърженици. Също като Жером Шампан - бивш генерален секретар на ФИФА. И той е без петна във визитката и... без шансове. В групата на аутсайдерите влиза и Муса Билити, шеф на футбола в Либерия.

Поне 3,7 млн. евро за президента

С ваденето на кирливи ризи между настоящи и бивши началници на ФИФА за първи път се разкри една от най-строго пазените тайни в организацията - възнаграждението на президента. Бившият висш служител на централата Роланд Бюхел обяви, че през 2004-та е видял с очите си разплащателен документ за 4 млн. франка (3,7 млн. евро) по сметката на Блатер. Не е ясно каква част от тази сума е годишна заплата, дали в нея са включени бонуси и дали шефът взема допълнителни хонорари. “Минимум четири милиона”, категоричен е Бюхел за парите на някогашния си бос преди десетина години. Той и бившият пресдиректор Гуидо Тоньони са убедени, че по-късно Блатер е увеличил възнаграждението си поне два пъти.

79-годишният президент винаги е мълчал като комунист на разпит, когато са го питали за заплатата. По последни информации швейцарецът е отменил всичките си ангажименти, защото в началото на седмицата се почувствал зле.

Шейх в сянка дирижира избора

С приближаването на конгреса на ФИФА на 26 февруари като ключова фигура в предизборните совалки все повече изпъква кувейтския шейх Ахмад ал Фахад ал Сабах. Арабинът е член на Изпълкома на ФИФА и на МОК, има силни позиции и контакти в Азия и Европа и е спец по задкулисни комбинации. Вървят слухове, че той е архитект на компромисно решение за управлението на световната централа след конгреса. Вариантът - президент става бахрейнският шейх Салман бин Ибрахим ал Халифа, който назначава за генерален секретар със значително увеличени пълномощия Джани Инфантино, сегашния генсек на УЕФА. Това означава управление от мощен съюз между Европа и Азия, срещу който останалите континенти нямат никакъв шанс.

Инфантино е издигнат от УЕФА като резервен вариант при провал на кандидатурата на Мишел Платини. Самият той не се стреми да е президент, харесва му организаторската работа на генсек и е женен за ливанка, която има далечни родствени връзки с фамилията на шейх Ахмад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят