Нови изследвания показват какво научават за нас мобилните приложения

Две нови проучвания хвърлят светлина върху това какво мобилните приложения разбират за нас и каква информация споделят с други хора, пише CBS News, цитиран от "Фокус".

Според изследване на социологическата агенция „Пю“ приложенията в Google Play Store искат общо 235 разрешения, за да бъдат инсталирани. Повечето от тях – 165, осигуряват на софтуера достъп до хардуера на устройството – камерата или функцията за вибрация, например, но 70 от тези разрешения дават достъп до личната ни информация, каквито са GPS местоположението и списъкът с контакти.

„След като получат разрешение, приложенията могат да събират данни за физическата активност и придвижването на потребителите, за интернет страниците, които посещават, за медийните им навици, за начина на използване на социални медии и за личните им мрежи, за фотографиите и видеокадрите, които заснемат и споделят и за основните им комуникации,“ се посочва в доклада. Средно, приложенията искат от потребителите пет разрешения. Най-често сред тях е разрешението за достъп до интернет връзката на смартфона. Мобилните приложения за комуникация, сред които са Skype, Snapchat, Adobe Reader и Google Docs, изискват най-голям брой разрешения.

Проучването на „Пю“ разглежда приложенията в онлайн магазина на Google, тъй като те са представителна част от вселената на мобилния софтуер, бидейки достъпни за 45 процента от всички собственици на смартфони в САЩ и тъй като Google съобщава повече информация за приложенията си в сравнение с Apple, например.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят