Българин убит при атентата в Германия (обзор) Девет души загинаха, а над 12 пострадаха

Шуменци се ожениха след предложение на 14 февруари 10 сватби на огледалната дата

САС потвърди: Няма виновни за рухналата сграда на ул. „Алабин“, убила две момичета

Зам.-министър Кръстева: През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

Президентът Радев изразява съболезнования на Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в Ханау

В 52 населени места ще ваксинират птиците срещу нюкясълска болест

Прокуратурата разследва как отровата, убила Стефан от Кардам, е попаднала в дома му

Иран съобщи за три нови случая на заразени с коронавируса

Тръмп издигна нов шеф на US разузнаването

МВнР потвърди: Българин е сред загиналите при стрелбата в Германия

Активисти от ВМРО искат четири емблематични храма във Велико Търново да станат действащи Инициаторите настояват средновековната църква "Свети Спас" да бъде възстановена като Музей на иконата

Премиерът Борисов: Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход

Сърби търсят летни ваканции в Банско Идват заради фестивали, планински турове и спа почивки

Зам.-министър Бойко Пенков: Има пълна готовност на здравните власти за борба с коронавируса

Новият стар областен на Видин встъпи официално в длъжност

Еврокомисията стартира 42 наказателни процедури заради миграционния поток

Европейската комисия представи резултатите от изпълнението на европейската програма за миграция пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Марта Сиган, директор на Дирекция „Имиграция и убежище“ в ЕК, отбеляза, че само „горещата точка“ на италианския остров Лампедуза вече работи, а останалите десет (пет в Гърция и пет в Италия) трябва да отворят врати до края на този месец. Досега едва 147 бежанци са преразпределени от Италия и Гърция по схемата за преместване на общо 160 000 души, търсещи убежище в ЕС. Схемата предвижда с тази бройка да се облекчат Рим и Атина през следващите две години, съобщиха от офиса на евродепутата Илияна Йотова, цитирани от bTV.

Марта Сиган коментира пред Европейския парламент приетите решения на последното заседание на Съвета на вътрешните министри, състояло се на 9 ноември 2015 г. Един от най-дискутираните въпроси е било създаването на центрове за регистрация на мигранти в страните от Западните Балкани и в държавите членки, които не са външна граница на ЕС.

Евродепутатите очакват повече информация за организацията и функционирането на тези регистрационни центрове за мигранти, които вероятно ще следват модела, предложен в Германия. Г-жа Сиган допълни, че ЕК ще представи до края на годината и конкретно предложение за създаването на Европейска гранична и брегова охрана. Идеята е предложена за първи път през 2001 г.

Сиган отбеляза, че ЕК е стартирала 42 наказателни процедури срещу държави членки за нарушение и неспазване на европейското законодателство в областта на миграцията и убежищата. Освен това Европейската комисия се оплаква от липса на информация, която националните власти не изпращат редовно в Брюксел.

Представителят на Европейската комисия каза, че има напредък по военноморската операция по търсене и спасяване „София“. „Тя вече е във втората си фаза на изпълнение. Това позволява на европейските морски власти, участващи в операцията, да се качват на борда, претърсват, изземват и отклоняват плавателни съдове в открито море, които са заподозрени в трафик на мигранти“, каза евродепутатът Илияна Йотова след заседанието на парламентарната комисия. Тя допълни, че Европейската комисия очаква в Ла Валета да се подпише декларация за съвместни действия и обща програма за миграцията с Етиопия.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.