Посланикът на Франция в България: Стотици французи се присъединяват към ИДИЛ, страх ни е, когато се върнат

Има стотици французи, които са тръгнали за Сирия и Ирак, за да участват във войната, която води ИДИЛ, естествено нас ние страх, когато се върнат. Това каза пред bTV посланикът на Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Във връзка с това дали има пряка зависимост с участието на Франция срещу атаките над ИДИЛ и терористичните нападения Кабан каза, че е трудно да се каже и все още няма информация. „Знаем, че има стотици французи, които са тръгнали за Сирия и Ирак, за да участват във войната, която ИДИЛ води там. Естествено след като французи са тръгнали натам нас ни е страх, когато се върнат. Това е за нас най-страшното нещо”, заяви френският посланик.

По думите му ,има много добро сътрудничество между българските власти и Франция. „Вашата страна е по пътя за Сирия и за Турция”, каза той и посочи, че българските власти арестуват и помагат за залавянето на хора, които искат да се върнат в Европа с цел тероризъм. Във връзка защо отново се случват атентати в Париж, след като зимата имаше отново нападение там над редакцията на френското списание Шарли Ебдо той коментира, че това не е вторият атентат в Париж.

„Това е четвъртият и не е само в Париж, но и във Франция, защото имаше един опит за атентат във влака между Лил и Париж, но благодарение на американски войници терористът е бил арестуван”, обясни той и припомни, че е имало друг атентат през юни-един френски терорист е убил една жена в течение на опит за атентат. „Защо Париж? Сигурно има много обяснение. Може би защото, моята страна е ангажирана много и не само от сега, от много години против „Ислямска държава”, посочи той и каза, че няма да спре да това. „Това е абсолютно сигурно. Ние живеем в свободни страни и ние искаме да живеем в свободни страни за това трябва да поемем риска на свободата”, каза той.

Кабан поясни, че се надява Европа да излезе след атентата по-солидарна. „Януари бях доста впечатлен от съпричастността на българите към моята страна, но и на тази на целите европейски народи, които показват, че не сме сами и не сме прави. След тези атентати януари нашата реакция беше да се обединим и не само това и да реагираме против хората, които са от началото на тези атентати-ИДИЛ”, обясни френския посланик и поясни, че от зимата Франция е решила да води война срещу терористите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят