Износът на ток за Турция и Гърция се срина

Хубавото време намали потреблението в страната

Българската електроенергия е неконкурентоспособна, смятат депутати

Износът на ток от България за Турция и Гърция е намалял наполовина към края на миналата седмица, в сравнение с два месеца по-рано. Това показват данните на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО). Междувременно хубавото време свали и потреблението на електроенергия в страната, което през първия ден на уикенда спадна под 3500 мгвтч на час. Доскоро то беше над 4000 мгвтч.

Според депутатите от енергийната комисия към парламента основната причина за срива на износа е неконкурентоспособността на българския ток. Повечето от търговците в момента купували от борсите в Унгария и Румъния, където електроенергията е по-евтина и изнасяли за южните ни съседки.

Заради спада на експорта се забавя и ръстът на износа спрямо 2014 г., показват още данните на ЕСО. 2014 г. остана в историята като годината с най-нисък износ на електроенергия. Така докато към края на лятото износът растеше с 40% на годишна база, то към 8 ноември той е с 19,63 на сто по-висок от миналата година. За първите десет месеца на годината общото производство на ток в страната се е увеличило с 6,43%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес