Мачовете и спортът по телевизията днес, сряда, 26 февруари 2020

На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

БЕХ ще има надзор от Нова година

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества свързани с пазара на електроенергия на едро ще имат специален надзор от Нова година. Това става ясно от обява на дружеството, публикувана в края на миналата седмица. Според нея БЕХ търси да назначи контролиращ управител, който да гарантира пред Европейската комисия, че холдингът не нарушава конкуренцията. Държавната компания сама е поела ангажимент за новото ограничение, след като през 2008 г. ЕК стартира наказателна процедура по обвинения със злоупотреба с монопол на пазара на ток на едро. През август 2014 г. ЕК дори излезе с предявано обвинение за нарушението.

Тогава от БЕХ поеха три ангажимента, чрез които да поправят поведението си, въпреки че не бяха съгласни със заключенията на Комисията.

Едното е да се създаде независима енергийна борса за продажба на ток за ден напред, второто – да назначи управител, който да контролира действията й и трето – да спре да налага клаузи за местоназначение на предлагания ток (тоест да не знае кой ще бъде крайният потребител на електроенергията).

Според очакванията на холдинга, в който влизат държавните енергийни компании, ЕК ще се произнесе окончателно по процедурата за нарушение до края на годината. Затова и компанията търси да назначи контролиращ управител. Той може да бъде юридическо или физическо лице.

Важно е представителите на управителя на не са в конфликт на интереси с групата на БЕХ, както и да разполагат с поне двама експерти в сферата на продажбите на ток на едро. Срокът за управление е 5 години от започването на работа на борсата.

БЕХ също така е поел ангажимент до шест месеца след пускането на енергийната борса да я прехвърли на Министерството на финансите. Очаква се организираният пазар да бъде пуснат на 8-и декември.

Холдингът ще бъде длъжен също така да осигури електроенергия от дъщерните си компании за работа на борсата. Цената на тока ще се определя въз основа на разходите на съответното дружество.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.