17,5 млн. евро струва най-скъпият автомобил за 2019 г. McLaren F1 LM постигна най-висока цена при наддаване на търгове

Нападнатото в столичен автобус момче спечели сребърен медал на състезание по самбо

Земетресение от 5,7 по Рихтер на границата между Турция и Иран

Израел ограничава полетите от Япония и Южна Корея заради коронавируса

Джъстин Бийбър говори за сексуалния си живот

Бърни Сандърс печели вота в Невада за кандидат-президент на демократите Джо Байдън е втори

АПИ: Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобусите

Няма опасност за питейната вода след замърсяването на река Чепеларска

Днес е Месни Заговезни – първият празник от Великденския цикъл

Зодиите в секса

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 23 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 23.02.2020

На 23 февруари 2020 да почерпят

Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Зам.-министърът на труда Зорница Русинова: Схеми за 506 млн. лв. за пазара на труда вече работят

Около 60% от общия бюджет на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014-2020), който е 2,136 млрд. лв. е за мерки за заетост. Тяхната цел е да подпомогнат достъпа до пазара на труда, да подобрят квалификацията на кадрите и да помогнат на работодателите да задържат качествения си персонал. Това каза зам.-министърът на труда Зорница Русинова на дискусия за новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, част от националната кампания „Деветте пътя към еврофондовете 2014-2020“, организирана от вестниците „Труд“ и „24 часа“ в партньорство с най-голямата работодателска организация КРИБ.   (виж тук презентация на програмата).

Основна цел на програмата  (виж тук специалното приложение по темата) е и намаляването на бедността чрез подпомагане на общини за развиване на социална политика и интегриране на маргинализираните групи. Със 70% повече ресурс за социални услуги в сравнение с предходния програмен период. Това ни дава възможност да тестваме иновативни услуги и интегрирани подходи, каза Русинова.

Сред целите ни е и насърчаването на предприемачеството. Ще се опитаме да развием системата за микрокредитиране. До момента 44% от ресурса на програмата вече е насочен към отделни схеми. Някои схеми вече започнаха, други – ще се отворят до края на 2015 г., каза Русинова.

Вече са в действие схеми за пазара на труда на обща стойност 506 млн. лв. На първо място са възможностите за младите хора. Първата схема, която стартира още през миналата година е за е за 35 млн. и е за чиракуване и стажуване на младите хора. Вече се дава възможност бизнес да кандидатсва по по-облекчен начин. Над 3200 младежи вече работят по тази програма. Всеки работодател може да заяви свободно място за младеж в териториалните дирекции на Агенцията по заетостта, каза Русинова.

Вече е отворена и схема за 115 мллн. лв. за обучения и заетост на младите хора. По нея общините и бизнеса могат да обучат и да наемат младежи до 29 години и да получат субсидия за възнагражденията им за 6 месеца.

От 23 ноември ще може да се подават заявки за наемане на кадри по тази схема, каза Руснова.

Подобна схема има за хората в предпенсионна възраст. По нея също работодателите от частния сектор и общините скоро ще могат да кандидатсват.

Вече е отворена и схема за кандидатсване с грантови проекти „Ново работно място“. По нея има има изключително голям интерес. Над 1700 проекти са подадени. 19 ноември е вторият краен срок за кандидатсване. В момента се предвиждат 100 млн. лв. по нея. Целевите групи отново са младежите и хората в предпенсионна възраст. Всеки проект, който включва наемането а такива хора, ще бъде приоритетно финансиран, каза Русинова.

За момента сме програмирали 347 млн. лв. за схеми за подпомагане на общините за развиване на социална политика. Започнахме със схемата „Независим живот“ за 150 млн. лв. – за услуги личен, домашен и социален асистент. 81 общини вече изпълняват своите проекти, Първите плащания са направени. Общините, които не са подготовили могат да кандидатсват до 10 януари.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.