Откриха колата на един от издирваните за атентатите в Париж (обзор)

Автомобил, който е бил нает от издирвания във връзка с парижките атентати Салах Абдеслам, е намерен тази сутрин в Париж. Колата модел „Клио“, която бе открита по-рано във френската столица, е наета от Салах. Вероятно е използвана при организирането на атаките, смятат от полицията.

Колата е намерена на площад „Албер Кан“ в 18-и парижки район. Този автомобил е забелязан на магистрала А1 в Северна Франция, когато вероятно атентатът е бил подготвян.

„Все пак само анализът на криминолозите може да потвърди тази версия“, посочил е източникът.

В същото време, в парижкото предградие Алфорвил са намерени две хотелски стаи, също наети от Салах. Стаите в хотел „Апарт сити“ са били платени с банковата му карта. Там са пребивавали минимум двама души. Леглата били преместени, така че в средата на стаята да има пространство. Другото укритие на атентаторите е в апартамент в град Бобини, който е бил нает от Брахим Абдеслам за периода 10 до 17 ноември.

Според вестник Le Point Салах и други участници в атентата в Париж са се настанили в хотелските стаи в парижкото предградие Алфорвил два дни преди атаката. В стаите 311 и 321 вероятно са били настанени шестима души. Хотелът няма охранителни камери. От стаите са взети ДНК-проби, а от рецепцията данни за посетителите.

Вестникът твърди, че в стаите са намерени остатъци от пица и сладки. Открити са още спринцовки и тръби за интубация. Следователите се опитват да установят дали тези принадлежности са използвани за направата на взривните устройства, или преди атентата мъжете са си инжектирали наркотик. Един от оцелелите при заложническата криза в „Батаклан“ разказва, че атентаторите са имали вид на „зомбита“.

Един от оцелелите при заложническата криза в концертната зала „Батаклан“ по време на атентата в Париж разказва пред RTL за разговора си с нападателите.

„Те държаха реч, обясняваха ни защо правят всичко това. Казаха, че пуснатите бомби в Сирия са ги накарали да действат. Заведоха ни в залата, където ранените все още агонизираха. Обясниха ни, че това е началото на войната, която започва сега, че те са там от името на „Ислямска държава“, разказва Себастиан.

След това похитителите са накарали заложниците си да извикат на полицията да не се приближава, защото ще взривят коланите си с експлозиви.

Той разказва още, че похитителите са извадили пачка пари и са го попитали дали има огънче. „Направиха го сякаш за да видят дали парите имат значение за мен. Почувствах се като Серж Генсбур, само че по принуда“, казва мъжът.

„Единственото истинско искане, което отправиха, бе полицаите да се оттеглят и да не се приближават. Сякаш искаха да се спасят“, казва още Себастиан.

129 души загинаха, а 350 бяха ранени при атаките, които бяха извършени в петък вечерта в Париж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят