1,2 млрд. лв. от ЕС за нови работни места (обзор)

Над 1,2 млрд. лв. от бюджета на оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” (2014-2020) е за повишаване на заетостта в България. Приоритено ще се наемат младежи до 29 години и безработни в предпенсионна възраст (над 55 години). За създаването на социални услуги в общините са предвидени около 650 млн. лв. Това съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин на дискусията “Деветте пътя към еврофондовете”, организирана от вестниците “Труд” и “24 часа” в партньорство с КРИБ.

Вече работят схеми за пазара на труда с общ бюджет 506 млн. лв., каза зам.-министър Зорница Русинова. Над 3200 младежи без трудов опит карат платени 6-месечни стажове във фирми от частния сектор. Бюджетът по схемата е 35 млн. лв. Планира се работа да започнат най-малко 8000 души.

Общините и бизнесът вече могат да подават заявки за наемане на младежи и по програма “Обучения и заетост на младите хора”. Бюджетът й е 115 млн. лв. Младежите, които нямат необходимата квалификация, ще получат ваучери за безплатно обучение. След това ще бъдат наети за период от 6 месеца. Подобна програма ще има и за по-възрастни безработни. Нейният бюджет е 81 млн. лв.

Отворена е и схема “Ново работно място”, по която фирмите могат да получат от 50 000 лв. до 391 166 лв. Вече са подадени над 1700 проекта. Заради големия интерес увеличихме бюджета на схемата от 40 млн. лв. на 100 млн. лв., каза Русинова. До края на ноември ще започне и програма за 80 млн. лв. за подобряване на условията на труд.

Кметовете искат

По-високи заплати на социалните работници

Държавата да вземе мерки за повишаване на заплатите на социалните работници в центровете за настаняване от семеен тип, разкрити с евросредства. За това призова кметът на София Йорданка Фандъкова. В момента заплащането е минимално, което затруднява намирането на кадри, добави тя. Същото оплакване дойде и от община Пловдив.

Разковничето на проблема не е в еропейските фондове, а в държавните стандарти на финансиране за социалните услуги. От тях зависи с какви средства ще работят центровете след приключване на еврофинансирането, отговори социалният министър Ивайло Калфин.

Повече пари

Догодина стандартите ще се увеличат средно с 2%, но заради ръста на минималната заплата на 420 лв. средствата няма да са достатъчни за плащане на възнагражденията, каза Калфин. Друга опасност е, че ще изчезне разликата в заплатите и кадри с висока квалификация като психолози и логопеди ще получават колкото чистачките, каза той.

Едното решение е общината да дофинансира тези дейности,
което ще е трудно. Второто е да се увеличат държавните стандарти, за което се борим. Третият вариант е хората, които ползват такива услуги, да плащат такси, но засега не сме тръгнали към такова решение, каза Калфин.

Програмирали сме 347 млн. лв. по схеми за подпомагане на общините за развиване на социална политика, каза зам. социалният министър Зорница Русинова. По схемата “Независим живот” за осигуряване на лични и домашни асистенти за хора с увреждания 81 общини вече изпълняват договори. Тези, които не са кандидатствали, могат да го направят до 10 януари догодина.

20 млн. лв. за евтини кредити

Програма „Развитие на човешките ресурси“ ще участва с 20 млн. лв. във Фонда на фондовете, който ще управлява европарите за финансов инженеринг, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин. Финансовите инструменти, които ще заработят от 2017 г., ще се разработват с търговските банки. Социалното министерство смята с парите да се отпускат кредити с ниски лихви на проекти за предприемачество и социални предприятия. Заемите ще са за оборотен капитал или инвестиции.

Липсата на подготвени кадри тормози бизнеса

В Холандия, Дания и Белгия има цели български села с хора, които са изгонени от България заради сивата икономика. Това каза Николай Вълканов, председател на съвета на директорите на "Минстрой холдинг". Той разказа как преди да стане собственик на “Горубсо Мадан”, 10 години работниците не били осигурявани. Тези хора нито могат да отидат на лекар, нито да се пенсионират, каза Вълканов.

"Човешки ресурси" е най-важната от европрограмите за предприемачите в България, тъй като осигурява средства за обучение на кадри, каза Вълканов. Той разказа, че е имал желание в “Минстрой холдинг” да се наемат още 300 души, но било много трудно да се намери работна ръка с подходяща квалификация.

Вълканов поиска да се даде възможност няколко фирми от един холдинг например да могат да участват в дадена европрограма. Ограничението идва от изискването на Брюксел една компания да получава до 200 000 евро в рамките на 3 години, отговори му социалният министър Ивайло Калфин и обеща, че екипът му максимално ще облекчи процедурите за кандидатстване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес