Разминахме се с процедура за свръхдефицит

Европейската комисия (ЕК) няма да стартира срещу България процедура за свръхдефицит, става ясно от доклада за страната ни във връзка с пакта за стабилност и растеж, цитиран от финансовото министерство. По данни на Евростат дефицитът в бюджета за 2014 г. е 5,8% от брутния вътрешен продукт (БВП).

В доклада на Брюксел се посочва, че превишаването на бюджетния дефицит над 3% от страна на България е „извънредно“ и се дължи на събитие, което е извън контрола на правителството. Става въпрос за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и необходимостта от Фонда за гарантиране на влоговете да бъдат изплатени 3,6 млрд. лв. за възстановяване на гарантираните депозити на вложителите. Впоследствие от Евростат промениха методологията, по която се изчислява дефицитът и включиха сметките на гаранционния фонд в държавния сектор.

От ЕК посочват още, че отклоненията от изискването за максимално ниво на дефицита има временен характер и не се очаква да оказва влияние през следващите години. Брюксел очаква още България да спази ангажиментите си по отношение на дупката в хазната. За 2016 г. се предвижда тя да бъде 2% от БВП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес