След като датчаните го заплашиха с пенсия, Златан изригна: Пенсионирах цяла нация

Златан Ибрахимович е повече от специален. С два негови гола Швеция направи 2:2 като гост на Дания и отива на Евро 2016. Преди двубоя в Копенхаген датчаните се заканиха, че ще изпратят големия нападател в пенсия. Златан им отвърна подобаващо: „Пенсионирах една цяла нация!“

Безспорен факт - с този мач приключи най-дългата треньорска кариера в националните отбори на новия век. Мортен Олсен, назначен през 1999 година начело на Дания, подаде оставка. Бившият национал бе казал, че ще напусне след Евро 2016, но Ибрахимович го пенсионира предварително.

За Швеция нападателят на ПСЖ има 62 гола в 111 мача. От тях 11 са само в този квалификационен цикъл. С други думи - Швеция е на „златните“ криле на Ибрахимович. В първия мач Златан отново вкара гол, но от дузпа - за победата с 2:1. Въпросът е дали Евро 2016 ще е последното, или още наесен може да видим великия голмайстор срещу България в битка за Мондиал 2018.

„Чувствам се празен“, каза Олсен след отпадането.

След пет загубени баража Украйна най-накрая погреба проклятието. Тимът се класира за първи път на Европейско първенство (на Евро 2012 участва като домакин) след 1:1 като гост на Словения. Много огън, пушек и драма имаше на стадиона в Марибор. В седмата минута на добавеното време Андрей Ярмоленко изравни, а след 2:0 в първия мач турският съдия Джунейт Чакър не мъчи повече словенците. В баражи за Евро 2000 Словения изхвърли Украйна. В шестте мача между съперниците в историята украинците спечелиха само в събота, но това бе златна победа.

Бъдеще

„Вече ми е късно да играя в английската Висша лига, стар съм вече - каза Златан Ибрахимович след геройствата на стадиона в Копенхаген. - Чувствам се много доволен в „Пари Сен Жермен“. Искам да изкарам по най-добрия начин оставащите шест месеца от договора ми. Къде ще завърша кариерата си? Никой днес не може да каже. Ще видите магията ми на европейското.“

През 2012 година ПСЖ купи Ибрахимович за 21 милиона евро, а шведът стана голмайстор №1 в историята на клуба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят