На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Реанимират мярката 60/40 (обзор)

Опозицията против замразяването на социални плащания

Против замразяването на някои социални плащания се обявиха депутатите от опозицията при гласуването на първо четене в пленарната зала на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Причината е, че въпреки повишаването на минималната заплата на 420 лв. догодина има социални плащания, чието изменение не е обвързано с нея. Така те ще останат на досегашните си нива.

„Това е бюджет на застоя и на замразените социални плащания“, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той посочи още, че между и първо и второ четене ще настоява да отпадне увеличението на минималния осигурителен праг за земеделските производители от 300 на 330 лв.

Според депутата от БСП Корнелия Нинова не е приемливо възнагражденията за отглеждане на малко дете да се запазят на нивата им от 2014 г. „Така работещите ще плащат осигуровки за майчинство върху 420 лв., но ще получават колкото през 2014 г.”, коментира тя. Така от майките щели да бъдат отнети 8,4 млн. лв. Нинова припомни, че минималното обезщетение за безработица също остава без промяна.

Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев изрази недоволство, че в бюджета на ДОО не са били предприети стъпки към реформи. Той даде за пример отказа от намеренията да се въведе регионален подход при определянето на минималната заплата и минималните осигурителни прагове. Той беше и единственият представител на управляващото мнозинство, който участва в дебатите. В крайна сметка бюджетът на ДОО беше приет с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ. Против гласуваха ДПС и БСП.

ПРОГНОЗА

Приходите били силно подценени

Приходите в бюджета на НОИ са подценени и най-вероятно ще има преизпълнение в края на 2016 г., каза лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев при гласуването в пленарна зала на бюджета на ДОО. Депутатът от ДПС Хасан Адемов също смята, че постъпленията са подценени, като се имат предвид оптимистичните очаквания за икономическия растеж догодина. В бюджета на ДОО са планирани 10,046 млрд. лв. приходи, като 4,969 млрд. лв. от тях са от осигурителни вноски.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.