Опозицията против замразяването на социални плащания

Против замразяването на някои социални плащания се обявиха депутатите от опозицията при гласуването на първо четене в пленарната зала на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Причината е, че въпреки повишаването на минималната заплата на 420 лв. догодина има социални плащания, чието изменение не е обвързано с нея. Така те ще останат на досегашните си нива.


„Това е бюджет на застоя и на замразените социални плащания“, коментира депутатът от ДПС Хасан Адемов. Той посочи още, че между и първо и второ четене ще настоява да отпадне увеличението на минималния осигурителен праг за земеделските производители от 300 на 330 лв.

Според депутата от БСП Корнелия Нинова не е приемливо възнагражденията за отглеждане на малко дете да се запазят на нивата им от 2014 г. „Така работещите ще плащат осигуровки за майчинство върху 420 лв., но ще получават колкото през 2014 г.”, коментира тя. Така от майките щели да бъдат отнети 8,4 млн. лв. Нинова припомни, че минималното обезщетение за безработица също остава без промяна.

Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев изрази недоволство, че в бюджета на ДОО не са били предприети стъпки към реформи. Той даде за пример отказа от намеренията да се въведе регионален подход при определянето на минималната заплата и минималните осигурителни прагове. Той беше и единственият представител на управляващото мнозинство, който участва в дебатите. В крайна сметка бюджетът на ДОО беше приет с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ. Против гласуваха ДПС и БСП.

ПРОГНОЗА

Приходите били силно подценени

Приходите в бюджета на НОИ са подценени и най-вероятно ще има преизпълнение в края на 2016 г., каза лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев при гласуването в пленарна зала на бюджета на ДОО. Депутатът от ДПС Хасан Адемов също смята, че постъпленията са подценени, като се имат предвид оптимистичните очаквания за икономическия растеж догодина. В бюджета на ДОО са планирани 10,046 млрд. лв. приходи, като 4,969 млрд. лв. от тях са от осигурителни вноски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес