Битка с бъбречните заболявания с топ лекари и цялостен подход в лечението в Александровска болница

В модерната Клиника по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“

В Клиниката по нефрология и трансплантация в столичната университетска Александровска болница се приемат болни със заболявания на бъбреците и пикочните пътища от всички райони на страната. Прилагат се всички съвременни методи за лабораторна, образна, функционална и инвазивна диагностика, включително извършване на бъбречни биопсии под ехографски контрол и плазмаобмен.

Това е единствената клиника в страната, която осъществява пълния обем на нефрологична дейност в три основни направления:

Консервативна нефрология

Диализа

Бъбречна трансплантация

Екипът на клиниката извършва специализирана консултативна нефрологична помощ на пациенти от различни клинични звена в структурата на УМБАЛ „Александровска”, включително и на бъбречно трансплантирани, както и консултативна и методична помощ на нефролозите от страната и на общопрактикуващите лекари по проблемите на клиничната нефрология.

Клиниката работи в колаборация с всички структури на УМБАЛ „Александровска”, където работят 14 национални консултанти по различни специалности, с всички нефрологични клиники, отделения и сектори в цялата страна.

Пътят на пациента в Клиниката по нефрология и трансплантация

• Нефрологичен стационар - 25 легла, където се хоспитализират основно две категории болни: планови и спешни нефрологично болни - нефрологични, бъбречно трансплантирани пациенти и пациенти на диализно лечение

• Приемно-консултативен кабинет - контролира приема на болни в клиниката и осъществява нефрологични консултации на пациенти от други структурни звена на болницата и от други болници.

• Направление за амбулаторно наблюдение на бъбречно трансплантирани пациенти и реципиенти за бъбречна трансплантация, което осъществява следните дейности:

1. Амбулаторно (диспансерно) наблюдение и лечение на пациенти с бъбречна трансплантация, трансплантирани в различни болници у нас и в чужбина

2. Изготвяне на протоколи за продължително имуносупресивно лечение на трансплантираните болни, осигурявано от НЗОК

3. Поддържане на листата за чакащи реципиенти за трансплантация от трупен донор

4. Подготовка на живи донори за трансплантация

• Направление по функционална диагностика предлага:

1. Ехография на коремни органи

2. Ехография на отделителна система, бъбреци, включително на трансплантирани

3. Доплер ехография на бъбреци, включително на трансплантирани

4. Пункционна бъбречна биопсия на собствени бъбреци

5. Пункционна бъбречна биопсия на трансплантирани бъбреци

6. Биопсия от абдоминална подкожна мастна тъкан за доказване на амилоид, аспирационна биопсия

7. Плазмаобмен при имунни бъбречни заболявания

8. Плазмаобмен при при имунни небъбречни заболявания

9. Плазмаобмен при реакции на отхвърляне на трансплантирани бъбреци

10. Мониторинг (холтер) на артериално налягане

11. ЕКГ

• Направление редки болести в нефрологията - лечение на болест на Фабри и болест на Алпорт

Пациентите, които могат да бъдат диагностицирани и лекувани в Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“, са тези с:

• Имунни и автоимунни първични и вторични гломерулни и тубулно-интерстициални заболявания

• Имунни васкулити

• Бъбречна амилоидоза

• Диабетна нефропатия

• Артериална хипертония, включително реноваскуларна, хипертонична нефропатия

• Инфекции на пикочните пътища

• Хроничен пиелонефрит и рефлуксна нефропатия, обструктивни нефропатии

• Нефролитиаза - диагностика и консервативно лечение

• Метаболитни заболявания на бъбреците

• Вродени и наследствени заболявания на бъбреците и пикочните пътища

• Остра бъбречна недостатъчност (остро бъбречно увреждане)

• Хронично бъбречно заболяване във всички стадии

Специфична дейност на Клиниката по нефрология и трансплантация представлява подготовка на реципиенти за бъбречна трансплантация от трупен и жив донор, бъбречна трансплантация, наблюдение, диагностика и лечение на усложнения след бъбречна трансплантация.

Екипът на клиниката разполага с възможности да лекува всякакъв вид бъбречно болни, включително с бъбречна недостатъчност и бъбречна трансплантация. Тя притежва необходимата акредитация и съвременни условия за лечение. В клиниката се хоспитализират и лекуват реципиенти, чакащи бъбречна трансплантация и бъбречно трансплантирани пациенти, чието финансово обезпечаване се осъществява по Наредба на Министерството на здравеопазвенето. По това направление клиниката извършва високоспециализирани дейности, неосъществявани от други клиники в страната. По същия принцип се осъществява и подготовка на кандидати за живи донори за бъбречна трансплантация.

Приемът в стационара се осъществява чрез приемно-консултативния кабинет (кабинет №5 в ДКЦ „Александровска”) с направление №7 за хоспитализация, издадено от личния лекар или чрез отделението за неотложен прием.

В Направление за амбулаторно наблюдение на бъбречно трансплантирани пациенти се осъществява периодичен контрол на същите пациенти, водене на имуносупресивното лечение с диагностициране на усложнения и тяхното амбулаторно лечение или насочване за хоспитализация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве