Русия към Плевнелиев: Въздържайте се от гръмки и необосновани нападки

Москва призова ръководството на България да се въздържа от необосновани нападки по адрес на Русия, опитвайки се чрез тях да въздейства върху гласоподавателите, които въпреки официалните позиции на София, както и преди, изпитват дружески отношения към Русия.

Така говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира неотдавнашното интервю на българския президент Росен Плевнелиев пред британския печат, предаде Regnum.

По нейни думи в Москва са се запознали с „поредните антируски измишльотини на президента на България Росен Плевнелиев – този път за руската подготовка за хибридна война на Балканите“.

„Изхождайки от това, че по света са малко държавите, способни да организират толкова мащабна провокация, Плевнелиев прави странния извод, че именно нашата страна стои зад неотдавнашните нападения срещу сайта на ЦИК на страната“, смята Захарова.

„В интервюто на българския президент се набива абсолютния дефицит на аргументация, а също така и изобилието на отдавна изтъркани и изхвърлени клишета“.

„Иска ми се да вярвам, че политикът, който се явява в момента президент на народ, свързан с нас чрез многовековна дружба, ще се въздържи от гръмки и необосновани нападки, че няма да се опитва да заразява с параноя своите избиратели, които в мнозинството си изпитват уважение към Русия“, каза представителят на руското МВнР.

Миналата седмица българският президент Росен Плевнелиев в интервю пред британски вестник заяви, че в деня на местните избори в страната много сайтове на държавни учреждения са били подложени на „безпрецедентна хакерска атака“ и подчерта , че по света има малко страни, които могат да ги осъществят, намеквайки, че Русия е виновна за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия