САЩ пуснаха израелски шпионин след 30 години

Единственият американец, осъден за шпионаж в полза на съюзническа държава, бе освободен вчера точно след 30 години зад решетките.

Бившият цивилен разузнавателен аналитик от US флота Джонатан Полард (61 г.) напусна федералния затвор в Бътнър, щата Северна Каролина, на зазоряване. Той бе арестуван на 21 ноември 1985 г. за предаване на хиляди секретни документи на Израел, а през пролетта на 1987 г. бе осъден на доживотен затвор.

Пред съда Полард, който е евреин, твърдеше, че му се късало сърцето, като гледал как Вашингтон задържа жизненоважна за еврейската държава информация, отнасяща се за арабските й врагове. Пентагонът и ЦРУ обаче разкриха, че част от документите може да са попаднали в бившия СССР. Заедно с бившата си жена Ан Полард получил поне $10 000 в брой и бижута от Израел.

Точно преди ареста израелското посолство във Вашингтон отказало убежище на съпрузите. През 1995 г. обаче Полард получи задочно израелско гражданство, а две години по-късно Израел официално призна, че роденият в Тексас американец е бил негов шпионин.

Полард дълги години бе използван като разменна монета в отношенията между САЩ и Израел конкретно за преговорите с палестинците и Иран. Под натиска на израелския премиер Бенямин Нетаняху още през 1998 г. експрезидентът Бил Клинтън се замисли дали да го помилва. Но се отказа, след като шефът на ЦРУ Джордж Тенет заплаши с оставка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят