Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол, има арестувани българи

Любимите рецепти на Анна Петрова

Жени Калканджиева бори тероризма в „Ятаган“

Битото и съблечено момче: Прибрах се с едно яке, което ми дадоха, за да не ми е студено

Премиерът Борисов: Българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната

Установена е самоличността на убития в София 48-годишен мъж

Теменужка Петкова: България губи по $110 млн. на година заради спрения транзит на газ

Офроуд специалист за най-трудните мисии Екстремният пикап Ford Ranger Raptor вече ще се продава в България

Емил Димитров: Замърсяването на реките Чепеларска и Юговска с цианиди е голямо

Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Средновековни комикси разкриват историята на Охрид В онези векове ръкописните книги са представлявали произведения на изкуството

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Поне 200 000 калашници са изнесени от частници

Най-малко 200 000 автомата “Калашников” са изнесени и продадени през последните 20 години от частни фирми в Северна Африка, Сирия, Либия, Еритрея и други страни. “Труд” направи проучване сред по-големите оръжейни фирми, за да установи какви количества от най-известното автоматично оръжие в света е изнесено от България.

Премиерът Бойко Борисов коментира в четвъртък, че през последните 15-20 години от страната ни не бил изнесен нито един автомат, а възможността по време на атентатите в Париж да се е стреляло с оръжие наше производство било “хипотеза”.

Основно частните оръжейници купуват АК-47 от складовете на Министерството на отбраната, на Министерството на вътрешните работи и от завода производител на автоматите “Арсенал”. Най-изгодни са сделките с военните или с МВР, тъй като при тях частниците достигат цена до 60 долара на една бройка. До дни изнасят оръжието на цена от 120 долара. За сравнение един нов автомат от завода струва около 500 долара. МВР на няколко пъти през последните години обявява конкурси, в които разпродава ненужното си оръжие и бронетанкова техника. Три са търговете, в които са продавани и калашници. Автоматите са купени от частни фирми и малко след това изнесени зад граница.

Оръжейните експерти твърдят, че всяко едно оръжие, което е произведено у нас, има уникален номер и с въвеждане в системата може да се установи неговият житейски път – година на производство, в кое поделение е зачислено, кога е вкарано в склад и кога е изнесено и продадено. Частните фирми са длъжни да уведомяват както предварително, така и след сключване на сделката междуведомствената комисия за експортен контрол. Пътят на оръжието може да бъде загубен единствено ако след продажбата примерно в Сирия или Еритрея то бъде препродадено на други лица. Европейските държави и армии не се интересуват от българско оръжие и такива сделки не са правени, довериха хората от бранша.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.