Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Входът за Столичния зоопарк става 6 лв. Строят нови заграждения за чакали и хиеновидни кучета

Поне 200 000 калашници са изнесени от частници

Най-малко 200 000 автомата “Калашников” са изнесени и продадени през последните 20 години от частни фирми в Северна Африка, Сирия, Либия, Еритрея и други страни. “Труд” направи проучване сред по-големите оръжейни фирми, за да установи какви количества от най-известното автоматично оръжие в света е изнесено от България.

Премиерът Бойко Борисов коментира в четвъртък, че през последните 15-20 години от страната ни не бил изнесен нито един автомат, а възможността по време на атентатите в Париж да се е стреляло с оръжие наше производство било “хипотеза”.

Основно частните оръжейници купуват АК-47 от складовете на Министерството на отбраната, на Министерството на вътрешните работи и от завода производител на автоматите “Арсенал”. Най-изгодни са сделките с военните или с МВР, тъй като при тях частниците достигат цена до 60 долара на една бройка. До дни изнасят оръжието на цена от 120 долара. За сравнение един нов автомат от завода струва около 500 долара. МВР на няколко пъти през последните години обявява конкурси, в които разпродава ненужното си оръжие и бронетанкова техника. Три са търговете, в които са продавани и калашници. Автоматите са купени от частни фирми и малко след това изнесени зад граница.

Оръжейните експерти твърдят, че всяко едно оръжие, което е произведено у нас, има уникален номер и с въвеждане в системата може да се установи неговият житейски път – година на производство, в кое поделение е зачислено, кога е вкарано в склад и кога е изнесено и продадено. Частните фирми са длъжни да уведомяват както предварително, така и след сключване на сделката междуведомствената комисия за експортен контрол. Пътят на оръжието може да бъде загубен единствено ако след продажбата примерно в Сирия или Еритрея то бъде препродадено на други лица. Европейските държави и армии не се интересуват от българско оръжие и такива сделки не са правени, довериха хората от бранша.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.