Бежанци вдигнаха бунт на гръцко-македонската граница

Стотици протестиращи мигранти, които Македония отказва да допусне, защото не го смята за легитимни кандидати за убежище, блокират железопътната линия на гръцко-македонската граница, съобщава The New York Times. Гръцката железопътна компания съобщава, че е отменено потеглянето на 10 планирани товарни влака за Македония, заради протестите.

Не повече от хиляда души, главно пакистанци и северноафриканци са издигнали палатки край железопътната линия и я блокират. Македония допуска на своя територия само лица, които смята за законни бежанци – сирийци, афганистанци, иракчани – като в петък близо 400 от тях са били пуснати да влязат в страната.

Терористичните нападения в Париж само ускориха процеса за затваряне на границите и селекция на бежанците и мигрантите, пише днес македонският вестник ”Вечер”, цитиран от "Фокус".

В началото беше договорено да бъдат пропускани по 3000 души на ден. Сега се пускат само онези от Сирия, Ирак и Афганистан. Армията на Република Македония (АРМ) започна поставянето на ограда с бодлива тел на южната граница на страната към Гърция.

Активирането на крайната мярка се дължи на факта,че Словения взе решение да приема само бежанците от конфликтните региони и да затвори границите си за икономическите мигранти. За решението си не информира останалите страни от „Балканския коридор”, но последва верижна реакция, посочва изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят